Психолозите говорят: защо жените изпитват нужда да носят грим?

Защо жените носят грим? Този въпрос винаги ще озадачава мъжете, но днес решихме да разкрием каква е психологията зад нуждата ни да се гримираме.

Приблизително 44% от американките не обичат да напускат дома си без грим. Изследванията показват, че има две основни причини жените да носят грим:

Камуфлаж: жените, които са тревожни и несигурни, са склонни да използват грим, за да изглеждат по-малко забележими.

Самочувствие: тези, които искат да бъдат забележимо по-привлекателни, са склонни да използват грим, за да бъдат по-уверени и общителни.

30 звезди, които се показаха без грим

Почти половината от жените вярват, че ако покажат натуралното си лице, няма да могат да постигнат нито едно от тези неща и дори ще бъдат третирани по различен начин. Оказва се, че науката подкрепя страховете, които ги карат да носят грим всеки ден.

Жените са си втълпили от ранна възраст, че за да бъдат успешни във всичко, от срещи до интервюта за работа и създаването на приятелства, те трябва да бъдат красиви и причината за това се корени и в културата, но и в психологията.

жена грим
Снимка: iStock

Според Асоциацията за психологическа наука, привлекателните хора се третират по-благосклонно във всяка сфера на живота, от запознанства през работа, та чак до наказателни процеси.

Но привлекателността не е само физическа – познаването на мисленето на хората може да накара всеки да спечели точки в своя полза.


Какво казва биологията за привлекателните женски лица
Изследователите са открили две универсални характеристики, които допринасят за привлекателността на женското лице.

грим
Снимка: iStock

Размерът на цветовия контраст около очите и устните
Жените по природа са склонни да имат по-тъмни устни и кожа около очите. И така, мозъците ни подсъзнателно отбелязват това като знак за женственост. Колкото по-голям е цветният контраст между очите и устните на жената и тена на кожата на една дама, толкова по-женствена и следователно еволюционно привлекателна изглежда тя. Червилото и сенките за очи са основни продукти за грима, защото подобряват този контраст.

Ефектът от подобрения цвят на очите и устните е най-силен при хетеросексуални мъже, тъй като те биологично са настроени да бъдат привлечени от женствени, плодовити жени.

грим
Снимка: iStock

Колко симетрично и хармонично е лицето
Асоциацията за психологически науки обяснява, че ние харесваме симетричните лица, дори когато не можем да възприемем симетрията. Може да не го осъзнавате, но по-голямата част от лицата са леко асиметрични – едната страна може да бъде по-широка от другата, формите на очите да имат незначителни разлики, едната скула може да е малко по-слабо изразена и т.н.

И колкото по-малко от тези вариации са видими по лицето, толкова по-привлекателно се възприема то. Гримът изравнява тена на кожата и контурите, очната линия и моливът за устни също могат да направят вашите черти да изглеждат по-симетрични.

5 промени, които ще настъпят, ако спрем да използваме грим

Как социалната психология на грима влияе на вашите взаимоотношения
Гримът прави повече от това да променя привлекателността на жената, той също играе роля в способността ѝ да формира нови взаимоотношения. Оказва се, че повечето дами подсъзнателно използват грима, за да преценят личността на другите жени.

грим
Снимка: iStock

Изследвания предлагат три ключови открития за това как хетеросексуалните жени възприемат грима на друга жена:

Жените оценяват другите жени, които носят грим, като по-доминиращи. Това схващане, че жените, които носят грим, са по-силни, играе роля при теорията, че гримът е важен, за да помогне на жените да имат успешна кариера.

Жените завиждат повече на гримираните жени. Това е особено вярно, когато жените носят смел, секси грим, като сенки за очи и тъмно/ярко червило.

Жените се свързват по-бързо с други жени, които носят грим, подобен на техния. Естествено сме привлечени от хора, които приличат по нещо на нас. Така че не е изненада, че гримът е една от характеристиките, които жените търсят, за да определят с кого да създадат приятелства. Ако се замислите, гримът казва много за жените, като например колко ценят красотата, колко внимание търсят и т.н.

Гримът е важен, но твърде много жени правят грешката да носят толкова много, че губят от предимствата му.

Едно проучване нкара жените да се гримират така, както биха направили за вечер навън, и изследователите правеха снимки през целия процес. След това показаха снимките на лицата на жените, вариращи от нулев грим до напълно гримирани – няколко снимки между тях – на мъже и жени, и ги помолиха да преценят кои снимки са най-привлекателни. Те открили, че средно жените са оценени като най-привлекателни с 60% от грима, който са сложили за вечер навън. С други думи, повечето жени носят толкова много грим, че надхвърля това, което се смята за привлекателно.

жена грим
Снимка: iStock

Друго проучване установи, че когато не се прекалява с грима, жените изглеждат по-симпатични, надеждни и компетентни.

В крайна сметка съветите на специалистите са да бъдете внимателни към впечатлението, което искате да направите, и да разчитате на грима, само за да подчертаете естествената си красота.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти