Шарките - измислици и реалност

шарка
Снимка: iStock

Макар да живеем във века на технологиите и се информираме с един клик, все още вярваме в бабини деветини относно здравето. А за шарките се разказват легенди. Някои смешни и абсурдни, други - опасни.

Все още някои хора споделят, че детето им се е разболяло от едра шарка. Вероятно визират варицелата, която от всички шарки протича с най-едри обривни единици – мехурчета колкото лещено зърно. А иначе едра шарка се нарича вариолата, която е смъртоносна, половината от заболелите умират. Изкоренена е отдавна благодарение на масовата имунизация по цял свят.

При много семейства виното влиза в употреба за диагноза на шарките. Сигурно сте чували съвета „дай на детето червено вино, за да избие по-бързо обрива“. Не се знае дали ще избият пъпки, но нещо друго по-сериозно може да избие. Малките деца все още нямат ензими за усвояване на алкохол и дори минимално количество може да доведе до сериозни проблеми. Опиянението е малката беля.

Та като стана дума за варицелата, много родители нарочно събират децата си с болни от варицела, за да се разболеят. Прави се дори „варицелено парти“. Защото колкото по-голямо е детето (или възрастния човек), когато се разболее, толкова по-тежко протичала болестта. Болестта може да протече тежко или леко, независимо от възрастта, и насила да се разболява детето е доста безотговорно. Ако не искате да се разболява детето или поне болестта да протече по-леко, си има начин и той се нарича имунизация против варицела. А ако насила разболеете детето и то получи усложнения, как ще се чувствате?

Мит е, че само децата боледуват от шарки. Възрастните по-рядко се разболяват, защото вече са ги изкарали като деца и имат имунитет.

шарка
Снимка: iStock

Заблуда е, че здравият човек може да „пренесе“ шарката на други лица, ако е в контакт с нея. Източник на заразата е единствено болният. Ако вашето дете е болно от варицела например, вие не можете да заразите колегите в офиса. Лошото е, че заразата се разпространява 1-2 дни преди обрива, когато човек не подозира, че вече е заразен и ще се разболее.

Първата мисъл, когато родител види пъпки по кожата на детето, е за шарка. Малко вероятно, особено ако няма температура и неразположение и в колектива няма шарка. Най-честата причина за пъпки при децата са алергии, ухапвания, храни, замърсявания.

Не е вярно, че непременно ще се разболеем, ако сме в контакт с болен от шарка. Най-заразна е варицелата, вероятността да се разболее човек в контак с болен е 90%. Разбира се, ако не е преболедувал.

шарка
Снимка: iStock

Твърдението, че когато детето е преболедувало от шарка има имунитет за цял живот, не се отнася за всички шарки. Скарлатината може да повтори няколко пъти. Имунизациите против шарки също не дават 100% гаранция, че детето няма да се разболее. Но ако това се случи, болестта минава много по-леко и без усложнения.

Мит е, че детето с шарка трябва да спазва диета. Това не се налага, обривът не е от алергия.

Антибиотикът пречи да избият пъпките при шарка - друго вкоренено вярване. Това не е така, даже при някои бактериални усложнения се налага даването на антибиотик на болното от шарка дете. Антибиотикът е излишен, когато шарката се причинява от вирус.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти