Благодаря ти, Ковид!

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Е, недей толкова първосигнално де. Знам какво си мислиш – за какво да благодарим на този вирус – изчадие от ада, което ни разби плановете, разбишка живота, уби някои от нас и ни накара да видим, правим и преживеем неща, които са безпрецедентни. Знам го. Минах през това. Но гледай сега – КОВИД дойде не случайно, както всичко, което идва в живота ни. Малко тъпо и дори иронично е, че целият човешки род беше поставен под риск заради един прилеп и един китаец, който го изял недопечен. Ама какво да правиш. Случи се. Ясно е как дойде, ясно е и какво ни взе, но какво ни донесе?

Много повече героизъм, отколкото страх. В мрежите почти никъде нямаше новини или клипове за отделни хора или групи хора, които злоупотребяват с пандемията. Напротив. Светкавично се организираха доброволци, които да носят храна и лекарства по време на двата / а на някои места и повече / локдауни, да помагат на уязвимите и безпомощните. Световни музеи, галерии и концертни зали пуснаха безплатни концерти и виртуални турове, за да държим духа си висок и да помним, че има места, на които ще отидем, когато те спрат да идват при нас. Всичко това се случи в невиждан мащаб.

Лошият вирус ни показа доброто в нас.

Ковид ни посочи и вратата. Ама от вътрешната страна. Оказа се, че можем да работим в извънредни условия и това не се отразява на работата и резултатите ни. Отпаднаха милиони безсмислени командировки, семинари, презентации и всякакви тъпотии, които губят време и не добавят никаква стойност. „Затварянето“ ни показа как би могла да изглежда работата ни в бъдеще, че доста бяхме зациклили с това „От 09:00 до 17:00“ при положение, че светът толкова драматично се променя, а технологиите ни позволяват много повече възможности и улеснения за работата ни, без значение физически къде сме. Както и да е. Работата от вкъщи се оказа успешен проект и това ще преосмисли тотално концепцията за работа в следващите месеци. Едва ли щяхме да го направим толкова бързо и радикално, ако някой не ни беше ритнал отзад.

Ковид ни показа и най-светлата страна на образованието. Затвори училищата, но не можа да замъгли просвещението. А просвещението и просвещаването винаги са било отвъд това да се научиш как се пише отговор на литературен въпрос. Просвещението е да се научиш да се справяш, да си адаптивен, гъвкав, креативен и да намираш начин. За всичко и винаги. Ние намерихме начин, а повечето дъражви в Европа не бяха особено добър пример. Образователни платформи, телевизионното предаване на уроци и модерните технологии, направиха образованието възможно. На някои места трудно, на някои места със зор, но процесът не спря. И нека ти кажа нещо – ако не беше гадният КОВИД, ние щяхме да си дрънкаме и да преливаме от пусто в празно за модерното училище още сто години. И да, знам, сигурно си била готова и на сделка с дявола, за да се отървеш малко от тия деца и ангажиментите покрай тях, но и това успяхме да обработим. Ти успя да го обработиш. С много търпение, малко истерия, тук-там отчаяние, някое друго шамарче, ама мина.

Открихме, че можем да пътуваме вътре в себе си и да откриваме някое наше по-добро Аз. Открихме, че вместо нискобюджетни авиокомпании има и високобюджетни сериали, които ни допълват времето. Останахме си вкъщи. Открихме си къщите. Направихме ги офиси, детски градини, училища и домове. Открихме книгите. Открихме се взаимно. Даже имаме и малък бейби бум. Открихме си съседите, които пазаруваха вместо нас, готвеха вместо нас, помагаха ни, когато бяхме контактни или болни, но и в двата случаи затворени вкъщи.

Открихме, че понякога най-доброто, което можеш да направиш, е да не правиш нищо.

Дисциплинирахме се. Може би не колкото германците, може би не си личеше покрай репортажите с опашки пред отворените магазини за играчки или коледните базари, но това бяха изключения. Не се заблуждавай. Маските, на които никога не казвахме само маски, а един наръч псувни преди думата маска, си станаха част от нас. И масово си ги носим, защото това е незначително и ключово усилие, което трябваше да направим. И го направихме. Въпреки, че все се намираше по някой тъпак да обяснява колко грешни са правилните неща, които правим. Е, трябва да му признаем и това на Ковид.

Целият свят ясно начерта огнева линия, фронтова линия, първа линия и не мръдна от нея. За по-малко от година, светлите умове в медицината създадоха ваксини, които са ефективни. Този срок е безпрецедентен, но и ситуацията беше безпрецедентна и понеже Ковид играе грубо ние също заиграхме грубо. Организацията, логистиката, изследванията и почти безлимитното финансиране на ваксината, я направиха възможна. Имахме късмет, че Ковид не се оказа драматично труден вирус, но по-важното е, че ни показа, че в нужда можем да бъдем свръхефективни.

Нашата първа линия също беше на ниво. Всички смели мъже и жени, които приемаха, лекуваха, губеха животи, връщаха почти изгубени животи, даваха жертви, понасяха щети, създаваха и променяха организация, живяееха и работеха между бюрокрация и многоточия – издържаха. Получаваха упреци, получаваха подкрепления. Имаше хора, които стояха отстрани и говореха как всичко се разпада, но те не отчитаха, че ние всички живеем в извънредна и безпрецедентна ситуация и в таква ситуация всяко неизвънредно мислене е грешно мислене. Нашата първа линия издържа. Имаше пробиви, но линията издържа. И ни показа, че можем да издържаме в ужасяващи условия и че не сме нито толкова смотани, нито толкова чупливи. Ние можем много.

И за това, когато се готвя да изпращам 2020-та, в мен проговаря смирението. Ковид дойде не случайно и за да ни научи на нещо. И аз се радвам, че не избягах точно от този час, а стоях до край. Оказа се най-важният и най-славен час.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти