Представяме ви богата коледна изложба

В навечерието на най-големия християнски празник
Снимка: Thinkstock

На 13 декември (петък) от 17,00 часа в залите на Националния етнографски музей в София (пл. "Александър I" 1, раб. вр. вт-нд 10,00-17,00 часа) ще бъде открита изложбата "Коледа в символи и знаци", която ще продължи до 24 януари.

Защо нашите прадеди са месили питка в навечерието на Коледа и какво са имали предвид, когато са я шарели с тестени прътчета, топчета и кръстчета? Точно тези отговори ще ни даде експозицията "Коледа в символи и знаци", предлагаща своеобразен прочит на пластиката върху обредните коледни хлябове.

"С помощта на най-различни етнографски експонати ще разберем защо в навечерието на Рождество Христово българинът се моли за "хляба насъщен". И тъй като е стопанин, орач, той отдава дължимото уважение и почит на Бога, нивата, ралото, воловете, т.е. на всичко онова, без което е невъзможно неговото съществуване", допълва гл. ас. д-р Елена Водинчар, която е и куратор на изложбата.

На 14 и 15 декември (събота и неделя) от 11,00 до 16,00 часа отново в Националния етнографски музей пък ще се проведат станалите вече традиция коледни ателиета. Тазгодишната програма на ателиетата включва: изработване на сурвачки, оцветяване и апликации на картички, правене на коледна украса и приготвяне на коледни кравайчета и медени сладки.

* Участието в ателиетата е безплатно със закупен билет (3 лв., а за пенсионери и ученици - 1 лв.) за посещение в музея.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти