Как да разберем дали имаме непоносимост към глутена

Нека вземем мерки
Снимка: Thinkstock

Светът буквално е полудял на тема хранене без глутен (протеинова смес, която се съдържа в житото и подобни на него растения като ечемик, овес и ръж).

Между 0,3 и 1% от хората по света проявяват реакция на непоносимост към глутена най-вече заради наследственото заболяване цьолиакия (или целиакия) - възпаление на лигавицата на тънките черва с всеобхватни последици за здравето. Такива хора не трябва да употребяват пшеница, ръж, овес или ечемик под каквато и да е форма.

За да се установи подобна непоносимост, най-често се прилага кръвен тест, но и вие можете да наблюдавате дали не проявявате някой или няколко от следващите симптоми веднага след като сте консумирали продукти, в които има доказано присъствие на глутен. Това не означава, че вие автоматично страдате от подобна непоносимост, но може да ви подскаже дали да се обърнете към специалист, който да установи вашето точно здравословно състояние.

1. Главоболие.

2. Подуване на стомаха, газове, гадене, диария, силна и внезапна болка в областта на стомаха, запек.

3. Умора.

4. Рязка смяна на настроението.

5. Трудна концентрация, виене на свят.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти