Не изхвърляйте боклуци в корема!

ядене
Снимка: Thinkstock

Кой от нас не обича да си похапва здраво, особено в зимния сезон и особено по празници... но на някои от нас не са им нужни празници, за да се хранят повече от необходимото и с лоши комбинации от храни, нали така?

Едва ли ще ви изненадаме, ако опишем един ваш ден, който започва с кафе и цигара, продължава с много нерви и стрес, някоя баница на крак – или парче пица, и препуска в този вид до вечерта, когато сядате вкъщи, пуфтейки, и изяждате каквото видите в хладилника.

Едни картофи започват да се прескачат с пържени кюфтета, филии хляб потъват, полети обилно с бира или защо не бутилка вино, и засищането сякаш никога не идва... Вместо него обаче идва нещо по-гадно, болезнено и неприятно на вид – подутият корем.

ядене
Снимка: Thinkstock

Да, онова стърчащо нещо в средата на тялото ни, което намеква, че може би току-що неусетно сме глътнали малко теле и то сега се опитва да се намести вътре, причинявайки ни метеоризъм, запек и всякакви други храносмилателни неразположения.

Стомашните неволи са сигурно едни от най-разпространените страдания в днешно време – първо, защото храната вече е в изобилие и буквално от всеки ъгъл човек може да се натъпче с нещо, опаковано в шушкащо пликче, при това – без да е гладен. И второ – защото така наречените ни „хранителни навици“ са се превърнали в състезание по прехранване и тъпчене с какви ли не продукти, някои то тях – с нулева хранителна стойност.

И цялата тази вакханалия, развихряща се в часовете след 19, разбира се, е обилно посолена, напиперена, поливана със сосове, кетчупи и гарнирана с полуфабрикати до пълна неузнаваемост на храната отдолу.

ядене
Снимка: Thinkstock

Нищо чудно, че след това цяла нощ се въртим заради болки, газове, рефлукс и какво ли още не – та този стомах, горкият, прилича на бъчва, в която всеки е хвърлял каквото му падне... как очакваме да работи безпроблемно??

Е, може би е време да сложите край на този ужас и цялото страдание да остане в миналото. Това е наистина леснопостижимо, но ще изисква постоянство и отговорност от ваша страна.

Ето какво да предприемете, ако ви е омръзнало да се носите като един подут дирижабъл из живота и да се вайкате колко ви е тежко и противно всичко.

Първо. Започнете да закусвате. Знаем, че много хора уж не могат да закусват, но това наистина е навик. Просто се опитайте – сварете си едно яйце, намажете си пълнозърнеста филийка хляб с масло, изяжте купичка кисело мляко... и едва тогава пийте кафе.

Яденето главно вечер, при това в огромни количества и в невероятни комбинации от храни, натоварва храносмилателната система много – далеч по-лесно ще е да се храните 3 пъти дневно, на по-малки порци.

Ако стомахът и червата ви са много задръстени от преяждане с вредни храни, включете квасено кисело мляко в менюто си в по-големи количества.

ядене
Снимка: Thinkstock

Полезните бактерии в него ще помогнат на храносмилането. При подуване на стомаха заради предменструален синдром, яжте храни, богати на витамин B6 (ядки, риба тон, пуешко и пилешко месо), витамин E (повечето ядки, спанак, тиква) и магнезий (тъмни листни зеленчуци, фасул, риба).

Второ. Пийте вода. Водата е наистина недооценяван участник в менюто ни. Единственото правило, което трябва да спазвате, е да не пиете вода заедно с храната, защото така ензимите не могат да си свършат работата с разграждането на постъпващите вещества. Но през останалото време водата трябва да е ваш спътник през целия ден. Водете се от това, че ви трябва минимум 35 мл вода на килограм тегло дневно.

Трето. Кажете чао на тестото. Поне за известно време, не страдайте толкова! Всички баници, бургери, кифли, кроасани спомагат за подуването на корема и за образуването на газове. Вместо тях изберете храни, в които има повече фибри, които стимулират метаболизма и влияят добре на стомаха.

ядене
Снимка: Thinkstock

Таханът например е много удачна и благотворна за раздразнения стомах храна – пробвайте да хапвате по една лъжичка сусамов тахан сутрин, преди закуска.

Ако сте любители на природните средства за лечение, обърнете се към билките. В билковите аптеки ще ви помогнат със съвет какви чайове да си направите и колко време да ги приемате. Ако обаче нямате време за такива неща, можете да се възползвате от продукт, който съчетава в себе си няколко билки, улесняващ храносмилането.

Това е немската горчивка Гастритол, в която са комбинирани пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка и пищялка, борещи се с подуването на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене и др.

Гастритол подобрява храносмилателните процеси и ускорява метаболизма. Така че, ако имате за цел и да свалите някое и друго кило (което сте качили с този ужасен хранителен режим, който практикувате) – горчивката ще ви помогне и за това, тъй като спомага за обмяната на веществата и намалява неудържимия глад за сладко. Капките се разтварят в чаша вода и се пият 15 минути преди хранене - по 10 капки 3 пъти на ден през първата седмица, през втората – по 20 капки 3 пъти дневно, след което по 30 капки 3 пъти дневно (за период от 1-2 месеца поне).

Още по-добре ще направите, ако към нея добавите и комбинация от Шуслерова сол №10 натриев сулфат и сол №7 магнезиев сулфат (по 5 таблетки от всяка сутрин и вечер). Сол №10 има меко диуретично действие, стимулира жлъчната и панкреасна секреция и е с много добър ефект при киселини, запек и подуване на корема. А Шуслерова сол №7 е безценна със свойството си да облекчава спазми и болки в стомашно-чревния тракт. 

Комбинацията от двете ще укрепи фронта, както се казва, и ще ви позволи да водите дългосрочна борба, или най-малкото – до постигане на задоволителен резултат. А веднъж постигнали го – задръжте го и не се връщайте за нищо на света към сегашните си навици.

Защото истината е, че ако сега проблемите от лошите хранителни навици са само стомашни, след време те ще станат общофизически. Тялото е единна система и когато една част от нея започне да страда неминуемо това се отразява и на останалите.

Не го допускайте, а почвайте да действате още сега!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти