Защо дъщерята на Меган и Хари не получи титлата „принцеса“ и как размести реда за трона

меган маркъл принц хари кралица елизабет втора
Снимка: Getty

Ако все още не сте разбрали, семейството на Меган Маркъл и принц Хари се е увеличило с още един член! Херцогинята на Съсекс роди второто дете на двойката миналия петък. „С огромна радост принц Хари и Меган, херцог и херцогиня на Съсекс, са посрещнали своята дъщеря, Лилибет „Лили“ Даяна Маунтбатън-Уиндзор“, гласи съобщението.

С името на дъщеря си Меган и Хари отдават почит на кралица Елизабет Втора и покойната принцеса Даяна, както се споменава и в официалната информация. Вижте повече тук >>>

След като Лилибет се появи на бял свят, все по-настоятелно се задават въпроси като „Каква титла ще получи?“ и „Трябва ли да се приема като член на кралското семейство?“

Е, ситуацията е малко по-сложна, но ще се опитаме да я преразкажем в няколко реда.

Признанията на Хари: Меган Маркъл, силата на терапията и призраците от миналото

Децата на Кейт Мидълтън и принц Уилям - принц Джордж, принцеса Шарлът, принц Луи, имат титли, но такива не се полагат на децата на Меган и Хари по силата на правило, прието през 1917-та от крал Джордж V, ограничаващо броя на членовете на кралското семейство, които имат право на титла:

„Внуците на синовете на суверена по директна мъжка линия (освен най-големия жив син на принца на Уелс) ще получат при всички обстоятелства титлите и привилегиите, на които се радват децата на херцозите на нашето кралство.“

Или с по-прости думи, това означава, че титлите „принц“ и „принцеса“ получават децата на суверена (принц Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю, принц Едуард), децата на сина на суверена (принц Уилям и принц Хари) и децата на най-възрастният син на най-възрастния син на суверена (децата на принц Уилям). 

Тук напомняме, че според старото правило само принц Джордж трябва да има титла, но кралица Елизабет Втора премахва уточнението „само за първото дете“ през 2013-та и по тази причина и трите деца на наследника на принц Чарлз имат свои титли. Твърди се, че тя предложила и на принцеса Ан същата титла за децата ѝ, но тя отказала. 

След като принц Хари е вторият, по-малък син на принц Чарлз, това означава, че неговите деца нямат право на тази титла. Но не бързайте да се разочаровате!

Един ден, когато принц Уилям стане крал, Меган и Хари ще имат право да вземат решение дали децата им да поставят пред името си „принц“ или „принцеса“ по силата на същото това правило.

Разлики между връзката на Кейт и Уилям и тази на Меган и Хари

Определяща за възкачване на британския престол е възрастта, както и пряката наследственост. По тези критерии Лилибет Даяна Маунтбантън-Уиндзор е осма по ред за трона:

  1. принц Чарлз
  2. принц Уилям
  3. принц Джордж
  4. принцеса Шарлот
  5. принц Луи
  6. принц Хари
  7. Арчи
  8. Лилибет Даяна
  9. принц Андрю
  10. принцеса Беатрис
  11. принцеса Юджини

Списъкът продължава с децата на принцеса Беатрис и принцеса Юджини, след тях идва ред на принц Едуард и неговите деца и т.н.

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти