Тим Бъртън, симпатичният чудак на Холивуд, става на 61!

Тим Бъртън
Снимка: Getty

Тимъти Уолтър Бъртън, познат повече като Тим Бъртън, се ражда на 25 август през 1958 г. в Бърбанк, Калифорния. Сам признава, че като дете е бил вглъбен и живеещ в собствен чудат свят, където дава воля на въображението си.

Когато е малък, си представя, че е героят Убиеца с брадвата и плаши съседите заедно с по-малкия си брат дотолкова, че на няколко пъти е извикана полиция. Бъдещият режисьор често бяга от ежедневието си, прекарвайки значително време в рисуване и гледане на нискобюджетни филми на ужасите.

След като завършва гимназия Бъртън печели стипендия на „Дисни“ за Калифорнийския институт по изкуствата във Валенсия, а по-късно започва работа като аниматор в студията на прочутата компания. По това време той създава и два собствени филма – късометражния анимационен „Винсент“ и игралния „Франкенуини“ – детски вариант на историята за Франкенщайн, където малко момче съживява мъртвото си куче. Въпреки че филмът печели фестивални награди, от „Дисни“ са обезпокоени, че не е твърде страшен за деца, което води до сваляне на лентата от екран.

Междувременно Тим Бъртън вече е привлякъл вниманието на филмовата индустрия и започва с по-малки режисьорски проекти. По-късно „Бийтълджус“ (1988 г.) му носи първия по-голям успех – въпреки малкия си бюджет, заглавието става хит в боксофиса и дори печели „Оскар“ за грим.

На режисьора е поверен филмът „Батман“ от 1989 г., радващ се на най-голямата маркетингова и рекламна кампания за своето време, чийто резултат са високите приходи и влиянието, оказано върху стила на супергеройските филми занапред. Тим Бъртън режисира и „Батман се завръща“, но за третия филм от поредицата – „Батман завинаги“, продуцентите го заменят с друг негов колега, тъй като намират визията на Бъртън твърде страховита за деца.

Тим Бъртън
Снимка: Getty

През 1990 г. Тим Бъртън пише и режисира „Едуард Ножиците“, а участието на Джони Деп в главната роля бележи не само началото на дългогодишно партньорство между двамата, но и близко приятелство. Деп се снима и в още филм на Бъртън като „Ед Ууд“, „Слийпи Холоу“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Булката труп“, „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“ и „Тъмни сенки“.

В началото на новото хилядолетие Тим Бъртън режисира „Планетата на маймуните“, който става комерсиален успех, но среща неодобрението на критиците. На снимачната площадка Бъртън се запознава с Хелена Бонам Картър, която впоследствие често снима във филмите. Двамата са заедно в продължение на 13 години, но по време на връзката си живеят в отделни къщи от своето имение, свързани с коридор. Причината била хъркането на Бъртън, въпреки което двойката има син – Били-Рей Бъртън, роден през 2003 г., и с четири години по-малка дъщеря на име Нел.

Тим Бъртън
Снимка: Getty

През последното десетилетие Бъртън режисира филмите „Алиса в Страната на чудесата“, „Тъмни сенки“, „Големи очи“, „Домът на мис Перигрин за чудати деца“. През 2019 г. предстои излизането на игралната версия на „Дъмбо“, по която режисьорът вече е приключил работа, а след нея се очаква втора част на „Бийтълджус“.

Повечето герои на Тим Бъртън обикновено са аутсайдъри, често срамежливи, бледи и с непослушна черна коса, подобна на неговата. Въпреки че е смятан за особняк и самотник, режисьорът казва, че в действителност е нормален и жизнерадостен човек, който носи черно просто защото не му се губи време в комбиниране на цветни дрехи.

Тим Бъртън
Снимка: Getty

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти