Щял е да стане пилот, но е станал актьор: Морган Фрийман на 80!

Щял е да стане пилот, но е станал актьор: Морган Фрийман на 80!
Снимка: netinfo

Днес американският актьор Морган Фрийман навършва 80 години. Той е роден в Мемфис, щата Тенеси. Майка му Мейми Една е учителка, а баща му Морган Портърфийлд Фрийман - бръснар.

В детството си бъдещият актьор живее заедно със семейството си в Грийнуд, щата Мисисипи, Гери, щата Индиана, и Чикаго, щата Илинойс.

Разгледайте галерията ни с най-добрите цитати на Морган Фрийман >>>

През 1955 г. се отказва от стипендията за обучение по актьорско майсторство в университета Джаксън в щата Мисисипи и постъпва в американските ВВС.

Възнамерявал да стане военен пилот, но летец така и не станал.

Фрийман по-късно заяви, че в пилотската кабина се чувствал неудобно - имал усещането, че е седнал върху бомба. През 1959 г. е уволнен от американските ВВС и по-късно започва да играе в театъра.

Театралният му дебют е през 1967 г. в пиесата "The Nigger Lovers". През 1968 г. дебютира на Бродуей в мюзикъла "Хелоу Доли". В началото на 70-те става известен с участието си в детското телевизионно шоу "The Electric Company".

През 1971 г. е дебютът му на големия екран във филма "Who Says I Can't Ride a Rainbow?". През следващите 9 години на Фрийман не са поверени филмови роли и той участва в театрални постановки.

През 1980 г. се снима във филма "Брубейкър" на Стюарт Розенбърг. За участието си във филма "Уличен хитрец" /1987/ на Джери Шацбърг получава първата си номинация за награда "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля. През 1992 г. се снима в лентата на Клинт Истууд "Непростимо", която следващата година печели "Оскар" за най-добър филм.

Разгледайте галерията ни с най-добрите цитати на Морган Фрийман >>>

През 1990 г. ролята му във филма "Да возиш мис Дейзи" на Брус Бересфорд му носи "Златен глобус". През 1993 г. е режисьорският му дебют с филма "Бофа!", посветен на междурасовите проблеми в южноафриканското общество.

Снимка: netinfo

През 1995 г. е номиниран за "Оскар" за най-добър актьор за "Изкуплението Шоушенк" на Франк Дарабонт. По-късно се снима във филмите "Седем" на Дейвид Финчър и "Целуни момичетата" на Гари Фледър.

През 2005 г. получава "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля за "Момиче за милиони" на Клинт Истууд. Сред по-новите филми, в които се е снимал, са три ленти на Кристофър Нолан - "Батман в началото" /2005/, "Черният рицар" /2008/ и "Черният рицар: Възраждане" /2012/.

Носител е на "Оскар" /2005/, две награди "Златен глобус" /1989 г. и 2012 г./, приза "Сребърна мечка" от кинофестивала в Берлин през 1989 г.

Снимка: netinfo

Разгледайте галерията ни с най-добрите цитати на Морган Фрийман >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти