Най-неприятните гости в кралския двор, които Елизабет Втора е трябвало да приеме

Официалната визита на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания през 2019 г. предизвика спорове и напрежение в кралството. Въпреки това кралицата го прие с почести.

Тръмп е 12-ият президент на САЩ, с когото британският монарх се е срещала до онзи момент в близо 70-годишния си престой на трона, най-продължителният в историята на кралството, разказват от канала „Royal News“ на Vbox7.

Елизабет Втора кралски посещения
Снимка: Getty

Освен Линдън Джонсън, Елизабет Втора е приемала всеки американски лидер от Хари Труман насам, но нито една президентска среща не е предизвиквала такова равнище на съпротива и спорове във Великобритания, както пристигането на Тръмп.

В качеството си на неполитически държавен глава Елизабет Втора има влияние, но не дотолкова, че да казва на правителството кого да кани и с кого тя да се среща в кралските си резиденции.

„Нейно Величество се е срещала с някои „противни персонажи“. Фактически тя се е срещала с персонажи, които всъщност са вдигали оръжие срещу Короната, но тя е надмогнала това, защото е било в името на висшите интереси на нашата страна“, заявява пред парламента Мартин Викърс, член на Консервативната партия на Мей.

Съпартиецът му Едуард Лий казва, че посещенията, които може да са били спорни, са били осъществявани, защото е сметнато, че са в интерес на Великобритания.

„Когато ние канехме не един, а двама президенти на Китай, бяхме готови да пренебрегнем факта, че Китай е в действителност полицейска държава“, твърди той. Лий отбелязва, че Робърт Мугабе е бил канен на чай при кралицата. Наричайки бившия президент на Зимбабве „расист хомофоб“, той казва: „Ние бяхме готови да пренебрегнем неговите прегрешения.“

И това наистина е така, кралицата се е срещала с множество скандални личности в името на интересите на Великобритания.

Вижте кои са някои от най-противоречивите държавни глави, гостували официално на Елизабет II, в галерията:

Най-неприятните гости на Елизабет Втора през годините

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти