Кралица Елизабет лиши от титли принц Андрю, предстои му да се защитава в дело за сексуално насилие

Ден след като съдия отхвърли опита на принц Андрю за отказване на делото срещу него, Бъкингамският публикува изявление. С него се съобщава, че херцогът на Йорк е лишен от военните си титли.

„С одобрението и съгласието на кралицата военните членства на херцога на Йорк и неговите кралски патронажи са върнати на кралицата“, обяви Бъкингам в четвъртък. „Херцогът на Йорк ще продължи да не поема никакви обществени задължения и ще се защитава по това дело като обикновен гражданин“, гласи още изявлението.

„Отговорът от Бъкингамския дворец е бърз и почти брутален“, коментират от BBC. Изявлението идва след като писмо от антимонархичната група Republic бе разпространено, а впоследствие подписано от повече от 150 ветерани от Кралския флот, Кралските военновъздушни сили и армията с молба на кралицата да лиши принц Андрю от осемте му британски военни титли.

Животът на принц Андрю през годините

Според източник на People решението е било „широко обсъдено“ в по-висшите редици на кралското семейство – това вероятно значи, че е имало преговори между кралица Елизабет, принц Чарлз и принц Уилям.

61-годишният принц Андрю вероятно ще запази титлата си като херцог на Йорк, както и мястото си в линията на наследяване на трона – в момента на девета позиция след двете деца на принц Хари и Меган Маркъл. Той обаче няма да използва повече званието „Негово кралско височество“ в каквото и да е официално качество, както и в случая с херцога и херцогинята на Съсекс.

52-годишният лейтенант Стюарт Хънт, също подписал писмото, коментира пред BBC, че според него въпросът е трябвало да бъде разрешен по-рано. „Това е неприятна работа... Просто се радвам, че сега не е свързан с военните“, казва той пред информационната агенция PA. „Независимо дали е виновен или не, той е донесъл лоша репутация... Не е годен да служи в почетен чин. Той се е отказал от това право, изпадайки в подобна ситуация.“

Миналата седмица адвокатите на принц Андрю настояха за отхвърляне на делото за сексуално посегателство на Вирджиния Робъртс Джуфре, след като стана ясно, че осъденият за сексуална злоупотреба Джефри Епщайн е постигнал споразумение за 500 000 долара с нея. Според условията Джуфре се е съгласила да не съди друг „потенциален ответник“.

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Джуфре твърди, че е станала жертва на секс трафиканта Епщайн и е била принудена да прави секс с принц Андрю на 17-годишна възраст. Андрю отрича да е извършил неправомерни действия.

Един от синовете на кралица Елизабет е обвинен в сексуално насилие над непълнолетна

В предишно изявление пред People Джуфре споделя: „Държа принц Андрю отговорен за това, което ми стори. Влиятелните и богатите не са освободени от отговорност за своите действия. Надявам се, че останлите жертви ще видят, че е възможно да не живееш в мълчание и страх, а да си върнеш живота, като говориш и изискваш справедливост.“

Животът на принц Андрю през годините

Още за британското кралско семейство:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти