Децата на Меган и Хари стават принц и принцеса и всичко за новите титли на Кейт, Уилям и наследниците им

колаж Меган Маркъл принц Хари Кейт Мидълтън принц Уилям
Снимка: Getty

Смъртта на кралица Елизабет води до промени не само при Чарлз, който вече е крал – нови титли приемат и още членове на семейството.

От първата официална реч на новия монарх, излъчена в петък вечер, стана ясно, че той прехвърля на по-големия си син принц Уилям досегашните си титли принц на Уелс и херцог на Корнуол. Наследникът му остава и херцог на Кеймбридж, какъвто бе досега.

Кейт Мидълтън е удостоена с титлата принцеса на Уелс - което е особено значимо, като се има предвид, че предишната принцеса на Уелс беше майката на принц Уилям, принцеса Даяна, от чиято смърт на 31 август 2022 г. се навършиха точно 25 години. В знак на уважения към Даяна нейната титла не бива предадена на Камила Паркър Боулс, която вече е кралица-консорт. Освен херцогиня на Кеймбридж, Кейт вече е и херцогиня на Корнуол - титла, която преди това дадена на Камила. Новите принц и принцеса на Уелс вече актуализираха описанията в своите социални профили, нанасяйки промяната.

По този начин трите деца на принц Уилям и Кейт Мидълтън - Джордж, Шарлот и Луи - получават същата титла и вече са принцове и принцеса на Кеймбридж и Корнуол.

Прочетете тук какво сподели в обръщението си новият суверен ► В първата си реч като монарх крал Чарлз отдаде почит и разкри кога принц Уилям ще го наследи

Първият учебен ден: Джордж, Шарлот и Луи с еднакви униформи в новото си училище

От друга страна, децата на принц Хари и Меган Маркъл - 3-годишният Арчи и Лилибет, на 1 г., вече може да използват титлите принц и принцеса. Преди Чарлз да стане крал това не бе възможно, тъй като съгласно закон на Джордж Пети от 1917 г.  – известен още като Конвенцията на Джордж на Пети или Патентно писмо от 1917 г. – право на титла Нейно/Негово кралско височество и отличието принц или принцеса имат децата на суверена и децата на синовете на суверена.

По силата на този закон децата на Кейт Мидълтън и принц Уилям също не биха ползвали титлите принц и принцеса, докато на трона е Елизабет, но през 2012 г. кралицата прави промяна, издавайки Патентно писмо, в което дава правото на всички деца на принц Уилям да бъдат принцове или принцеси, както и да получават титлата Негово кралско височество.

Тъй като родителите им са херцог и херцогиня на Съсекс, на Арчи и Лилибет им се полага да бъдат първите принц и принцеса на Съсекс. От Хари и Меган обаче зависи да решат дали децата им ще използват тези титли.

Има спекулации, че след като Чарлз стане крал, той може да промени този закон, за да ограничи броя на ключовите кралски особи и да постави твърди изисквания за ролите, които да изпълняват принцът и принцесата в съвременната монархия. За да направи това обаче, Чарлз Трети ще трябва да издаде патент за писма, който конкретно променя правото на Арчи и Лили да се наричат ​​принц и принцеса.

Чарлз се завърна в Лондон като новия крал

Липсата на титла принц за Арчи бе коментирана от Меган по време на нейното прословуто интервю с Опра Уинфри от март 2021 г. Херцогинята изрази разочарованието си, че на сина ѝ не би могло да бъде предоставена полицейска защита, защото не е принц, и намекна, че решението се основава на произхода му от смесена раса. По това време Арчи се намираше на по-задна позиция по линията на наследяване, за да има право на званието. Сега Арчи се нарежда на шесто място в опашката за наследяване на трона - след принц Уилям, трите му деца и принц Хари.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти