Да се изсмееш в очите на страха: ето как принцеса Ан успява да се спаси от опит за отвличане през 1974 година

принцеса ан
Снимка: Getty

Принцеса Ан - единствената дъщеря на кралица Елизабет II и принц Филип и едно от четирите им деца - тя е сякаш в периферията на кралската история и въпреки това не успява да избяга от обективите на медиите и от своите задължения като част от семейството.

► Ан, принцесата в сянка - животът на единствената дъщеря на кралица Елизабет II

Ан Елизабет Алис Луиз Уиндзор, родена на 15 август 1950 година, е смятана за единствения наследник на Елизабет II, който всъщност е здраво стъпил на земята. Принцесата поема повече от 500 публични ангажимента на година и въпреки понякога странното си поведение, тя е един от най-възхитителните членове на Кралското семейство. 

Вижте как принцеса Ан се е променила през годините в нашата галерия:

Принцеса Ан - нежността в сянка в кралското семейство

В началото на 1974 г. бе извършен опит за отвличане на принцесата и въпреки че Ан беше невредима, нейният личен бодигард, назначен от Двореца, бе прострелян по време на инцидента. Но нека започнем отначало. 

Датата е 20 март. Часът е осем вечерта. Лондонска лимузина се движи по улицата, крайната ѝ дестинация е Бъгингамският дворец. Бяла кола спира пред нея и блокира пътя. Мъж с рижа коса и брада слиза от нея. Неговото име е Иън Бол, а неговата мисия – да отвлече принцесата. Тя се намира в спрялото превозно средство в компанията на съпруга си, капитана на националния отбор Марк Филипс, придворната дама, кралския шофьор и Джеймс Бийтън, личния ѝ бодигард. Той е единственият човек, назначен да пази принцеса Ан тази вечер. По това време не е било наложително да се преминава специално обучение за тази позиция, тъй като според нагласите безопасността на кралското семейство не е била застрашена. Дори самата кралица рутинно е придружавана само от един въоръжен кадър по време на служебните си задължения.  

Бийтън излиза от лимузината. Години по-късно си спомня за този момент:

„Имах усещането, че Ан е застрашена. Тя е най-лесната мишена.“

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Излиза с намерението да проучи ситуацията, мислейки, че става въпрос за дребно пътнотранспортно произшествие, и получава изстрел в рамото. Нападателят е готов да използва оръжието си отново. По време на разпит в полицейския участък по-късно признава:

„Е, това си е полицейска работа. Те са подготвени да бъдат простреляни. Рискувах да стреля по мен, защо да не стрелям по него?“

Неизвестното лице се приближава към лимузината. В това време простреляният полицай се съвзема бързо и застава между него и кралската двойка. Получава втори изстрел, този път в гърдите. 

Кралският шофьор излиза от колата. По него също се стреля. Приземява се обратно на шофьорското място.

Нападателят успява да отвори вратата на колата и да сграбчи принцеса Ан за ръката. На поканата: „Моля ви, излезте, трябва да дойдете с мен“ тя възкликва: 

 „Нямам такова намерение, по дяволите!“ 

Иън я дърпа за едната ръка, съпругът ѝ я придържа с другата, а това, което двамата мъже разменят помежду си, Ан описва като „доста дразнеща кореспонденция“. 

 „Бях стриктно любезна, прецених, че сега не е моментът да бъда груба. В противен случай щях да се ядосам, да го ударя и да бъда простреляна.“

По време на драматичното дърпане парче плат се откъсва от разкошната ѝ вечерна рокля, което впоследствие дава повод на принцесата да се пошегува: „Това беше най-трагичният момент от вечерта. Съсипаха ми парцалките.“ 

Кралиците също плачат: 5 редки фотографии на Елизабет Втора

Суматохата привлича вниманието на 22-годишния полицай Майкъл Хилс. Приближава се с нагласата, че става въпрос за битов конфликт, и бива прострелян в корема. Пада на земята, но успява да съобщи за случващото се по радиостанцията.

 „Полицаят потупа непознатия мъж по рамото и беше прострелян. И така той отново имаше възможност да се върне към дилемата за нашата следваща дестинация“, разказва принцесата. 

Случайно преминаващ мъж спира пред бялата кола пред лимузината, за да я блокира. Решава да привлече вниманието на нападателя, но след насочване на пистолета към него решава само да предложи помощ на ранения млад полицай. Към тях се присъединява журналиста Джон Брайън Маконъл, който също е прострелян.

Следващия случаен минувач по ирония на съдбата се оказва бивш боксьор в тежка категория, който без колебание „скача в битката“. Докато престъпникът е зает да спори с принцеса Ан, едрият мъж се приближава и го атакува в гръб. Бол се обръща и се опитва да го простреля, но не улучва.

Няколкосекундното объркване дава възможност на принцесата да стигне до вратата на кралската кола и да слезе от другата ѝ страна. Според нея тази неочаквана реакция ще провокира нападателя да се движи повече. И се оказва права. Той се опитва да заобиколи превозното средство, за да я пресрещне от другата страна, но в това време тя се връща обратно в него и заключва и двете врати. Бившият боксьор разполага с достатъчно време, за да удари отново Бол и да го неутрализира. Изпитанието приключи.

Абсурдни митове за кралското семейство, които развенчахме

В автомобила на престъпника полицията открива белезници, успокоителни, бележка за откуп на стойност 2 милиона британски лири, които да бъдат изплатени в банкноти от по 5 британски лири, събрани в 20 куфара, и искане за уреден полет до Швейцария. Съобщението завършва с думите: „В противен случай Ан ще бъде убита.“ 

И до ден днешен мотивите на Бол са твърде неясни. По време на съдебния процес той признава:

 „Бих искал да кажа, че го направих, за да привлека вниманието към липсата на съоръжения за лечение на психично болните и кризата в националното здравеопазване.“   

Всички простреляни лица се възстановяват напълно. Всички участници получават достойни награди и почести лично от Елизабет Втора. 

Един от случайните свидетели на нападението, Ръсел, по-късно разказва, че кралицата му е връчила медала за храброст с думите:

„Имате медал от кралицата на Великобритания, но имате и „Благодаря“ от майката на Ан.“ 

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти