Безпрецедентното обръщение на Елизабет Втора към британците, вдъхновяващо за цял свят

кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty

Елизабет Втора изрази подкрепата си към Великобритания по време на епидемията от коронавирус с историческа реч в неделя. Телевизия BBC излъчи предварително заснет запис на 93-годишната кралица от замъка Уиндзор, където тя направи безпрецедентно обръщение към нацията.

Това е петият път, в който монархът записва реч извън коледната традиция – предишните изключения са диамантеният ѝ юбилей през 2012 г., смъртта на Кралицата майка (2002 г.) и тази на принцеса Даяна (1997 г.), както и през 1991 г. по повод войната в Персийския залив.

Монархът благодари на медицинските работници от името на всички граждани и вдъхна кураж, оценявайки мащаба на сегашното предизвикателство:

„Докато и преди сме се сблъсквали с предизвикателства, това е различно. Този път се обединяваме заедно с всички нации по цял свят в общо начинание, използвайки големия напредък на науката и нашето инстинктивно състрадание, за да се възстановим. Ще успеем - и този успех ще принадлежи на всеки един от нас.“

Облечена в зелена рокля, с перли и диамантена брошка, кралицата сподели за преживяванията по време на предишни кризи, включително Втората световна война: „Това ми напомня за първото телевизионно обръщение, което направих през 1940 г., с помощта на сестра ми. Като деца ние говорихме тук, от Уиндзор, на децата, които бяха евакуирани от домовете си и изпратени поради съображения за тяхната безопасност. Днес още веднъж мнозина ще изпитат болезнено чувство за раздяла с любимите си хора. Но сега, както и тогава, дълбоко в себе си знаем, че това е правилното нещо.”

кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty

Прочетете тук пълната реч на кралица Елизабет Втора:

„Обръщам се към вас, знаейки, че се намираме във време на нарастващи предизвикателства. Време на сътресения в живота на нашата страна: сътресения, които донесоха мъка на някои, финансови затруднения на мнозина и огромни промени в ежедневието на всички нас.

Искам да благодаря на всички на фронтовата линия на Националната здравна служба, както и на работниците, полагащи грижи, и на тези, които изпълняват основни роли, които безкористно продължават ежедневните си задължения извън дома в подкрепа на всички нас. Сигурна съм, че нацията ще се присъедини към мен в уверението, че това, което правите, се оценява и всеки час от вашата упорита работа ни доближава до завръщането към по-нормални времена.

Искам също да благодаря на тези от вас, които остават вкъщи, като по този начин помагат да защитим уязвимите и да пощадим много семейства от болката, изпитана вече от тези, които са загубили близки. Заедно ние се справяме с тази болест и искам да ви успокоя, че ако останем единни и решителни, тогава ще я преодолеем.

Надявам се през идните години всички да могат да се гордеят с начина, по който са отговорили на това предизвикателство. И тези, които идват след нас, ще кажат, че британците от това поколение са толкова силни, колкото и всички други. Това, че атрибутите на самодисциплина, тоест, тихата добронамерена решимост и усещането за сплотеност все още характеризират тази страна. Гордостта с това кои сме ние не е част от нашето минало, тя определя нашето настояще и нашето бъдеще.

Моментите, когато Обединеното кралство се събира, за да аплодира работниците, осигуряващи грижа, ще бъдат запомнени като израз на нашия национален дух, а негов символ ще бъдат дъгите, нарисувани от децата.

В рамките на Общността на нациите и по целия свят видяхме сгряващи сърцето истории за хора, които се обединяват, за да помагат на другите, било то чрез доставяне на пратки с храна и лекарства, внимание към съседи или преобразуване на предприятия, за да се помогне на усилията за облекчаване.

И макар че самоизолацията понякога може да бъде трудна, много хора от всякакви вероизповедания и такива, които не са религиозни, откриват, че това дава възможност да забавим темпото, да направим пауза и да се отдадем на размисъл с молитва или медитация. Това ми напомня за първото телевизионно обръщение, което направих през 1940 г., с помощта на сестра ми. Като деца ние говорихме тук, от Уиндзор, на децата, които бяха евакуирани от домовете си и изпратени поради съображения за тяхната безопасност. Днес още веднъж мнозина ще изпитат болезнено чувство за раздяла с любимите си хора. Но сега, както и тогава, дълбоко в себе си знаем, че това е правилното нещо.

Докато и преди сме се сблъсквали с предизвикателства, това е различно. Този път се обединяваме заедно с всички нации по цял свят в общо начинание, използвайки големия напредък на науката и нашето инстинктивно състрадание, за да се възстановим. Ще успеем - и този успех ще принадлежи на всеки един от нас.

Трябва да се успокояваме с това, че макар да има все още какво да изтърпим, по-добрите дни ще се завърнат: отново ще бъдем с приятелите си; отново ще бъдем със семействата си; ще се срещнем отново. Но засега изпращам своята благодарност и най-топли благопожелания на всички вас.“

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти