Проявленията на Плутон

Проявленията на Плутон
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Плутон е богът на подземния свят. Той е римското съответствие на древногръцкия Хадес – владетеля в царството на мъртвите, земята на сенките.

В астрологията управлява всичко, което е скрито, тъмно, подмолно. Силите на тази най-отдалечена от Слънцето планета са свързани с дълбоките пластове на несъзнаваното, където се съдържат както колективните, така и индивидуалните страхове, табута, демони, комплекси – въобще всичко, което отказваме да допуснем до светлината на съзнателната представа за себе си, отцепваме го, отричаме го, подтискаме го и се преструваме, че не съществува.

То обаче продължава да има свой собствен живот в психиката ни и ни владее под формата на психосоматика, заболявания, мания за контрол или величие, властови комплекс, житейски кризи и какви ли още не преживявания, които ни разтърсват, та дано се събудим.

Плутон се проявява в живота ни и чрез срещите със смъртта, пред които ни изправя – срещи, често преживявани от нас като насилствени, понеже не знаем, че някога са били избор на душите ни в името на развитието и израстването ни (не че имам доказателство, но така ми е приятно да вярвам).

Смъртта има най-различни измерения. Доминираща житейска тема е в живота на хората, които притежават в рождените си карти силен акцент върху Плутон или знака, управляван от него – Скорпион.

Смъртта ги връхлита, като рано ги изправя пред загуба на близък, но често възприема и формата на раздели, материални загуби, съкрушителни житейски обрати, след които човек се чуди как е оцелял. Но и вече съвсем не е същият след цунамито.

Плутон е трансформираща сила, която помита всичко излишно, всяка жалка светска привидност, в която сме се вкопчили, понеже сме вярвали, че ни дава чувство за сигурност – семейно положение, обществен статус, емоционална зависимост, модел на взаимоотношения, материални придобивки. И понеже в природата на човека е да изпада в инертност, да вдълбава в земята крака и да фиксира поглед в една гледна точка, загубвайки перспектива, на Плутон му се налага да го разтърси, да му отнеме всичко, с което се е идентифицирал, така че да не му остане никаква друга възможност, освен да се свърже с вътрешния водач, изконната вселенска мъдрост, божествената искра в себе си. Да се идентифицира с Висшия Аз, с онова, което е непреходно, вечно и цялостно. Защото всичко друго е вятър и мъгла.

По време на "плутонов" житейски период се сблъскваме с най-тъмното в себе си, запознаваме се с черти, които не сме предполагали, че са част от неосветения вътрешен пейзаж – ярост, гняв, ревност, злоба, завист, страх, сладострастие – твърде дълго сме влагали колосални количества енергия, за да ги крием "вдън гори тилилейски". Плутон освобождава тази ядрена мощ и нерядко пораженията са неописуеми, но само след като сринем до основи фалшивия образ за себе си и живота си, можем да започнем да градим по-високата октава на онова, което можем да бъдем.

Плутон ни трансформира и ни прави зрели личности, жизнени духове, интегрирали и светлото, и тъмното, за да се превърнем в съзнателни, обемни, многоизмерни същества, които излъчват себе си в света от вътрешния си духовен център.

Тежко и страшно звучат думите, изречени по адрес на тази малка Планета. Трудно се говори за нея, малцина се разделят доброволно с дълго отглеждани, вкаменени себепредстави. Любопитно е, че през 2006 г. учените я понижиха в категорията планета-джудже – да, обикновено се опитваме да омаловажим онова, което ни плаши.

Домът, в който се намира Плутон в хороскопа, посочва онази житейска сфера, за чиито теми сме най-слабо съзнателни. Там витаят духове, а под привидно здравата й почва лежи блатистото царство на сенките. Кризите и трансформационните процеси са неизбежни, но и последващата сила и духовна мощ – награда.

Хората с изявен Плутон в рождените карти могат да бъдат изключително проницателни. Преминали през собствения вътрешен ад, те притежават сетива за несъзнаваните мотивации на другите. Затова от тях стават уникални психотерапевти и лечители – водачи на душите през долната земя, откъдето могат да ги изведат за нов живот.

Плутонианецът може както да те сравни със земята, така и да те въздигне.

Такива личности умеят да докосват и да въздействат, защото владеят тайния език на вътрешния мит на масите, и от тях стават умели политици – за добро или зло зависи от посоката, в която тази сила ще се насочи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти