Най-големи на Балканите

Стефания Колева
Снимка: Личен архив

Стефания Колева

Крача си по софийските улици, дъждът плющи върху чадъра ми и си мисля, че ако веднага се направи статистика, това ще е най-плющящият дъжд на Балканския полуостров.

Мисля си как крача, джапам в тия локви, а само няколко метра под тях се крие истински римски град. И той е най-големият на Балканския полуостров.

Неотдавна, при строителни работи, от недрата на столицата изскочи колизеум. И не какъв да е, а с размери колкото на римския. И несъмнено най-голям на Балканския полуостров. Друг е въпросът, че може би и правнуците ни няма да го видят.

И за Константин Велики се сещам. Беше казал: "Сердика е моят Рим". Така ми се иска понякога и аз да го кажа. Засега остава само желание.

Завивам по друга пряка. Гледам разбитите тротоари и се чудя дали точно тук, под мен, не лежи най-голямата на Балканския полуостров Айфелова кула? А там, отсреща, не е ли заровен най-големият на Балканския полуостров стадион "Маракана"? Отсреща, под кривите плочи, дали не се крие Балканският тунел под Ла Манша, ама най-големият на нашия полуостров?

През две преки и малко разкопки, няма ли да блесне Статуята на свободата, Мачу Пикчу, Хеопсовата пирамида, Стоунхендж, Кремъл, Тадж Махал, айсбергът, който потопи Титаник и самия Титаник, островът на музеите в Берлин, историческото шосе 66, долината Цзючжайгоу, костите на Йети, на Годзила майка му и какво ли още не? И какво ли още не най-голямо на Балканския полуостров.

Търпение и всичко ще види бял свят. Ето българският Лувър, най-големият, знаете къде, е налице. Само дето се казва „Квадрат 500”, понеже не са измислили име и са му "лепнали" това от кадастъра.

Когато един ден в центъра на София се намери, не много надълбоко, най-голямата Сикстинска капела, можем да я кръстим "Правоъгълник 300". Или 350.

Представям си след много хилядолетия нашите потомци – деца, играещи в пясъка, които сред купищата найлонови торбички, ще разкопаят "Арена Армеец". И тогава тя, тази древна постройка, ще бъде най-голямата на Балканския полуостров.

Ще дойде и денят, в който и полуостровът ще е най-голям на полуострова.

Ходя си под дъжда и ми се иска да съм археолог или просто да ида ей там с една малка кирка. Ей там, зад ъгъла. И да открия нещо най-голямо на Балканския полуостров. Най-голямо на света.

Хората имат потребност да споделят, да се отличават, да са единствени - това им дава усещане за идентичност.

Така се появяват разказвачите, онези, които къде умело, къде не толкова, подхранват чувството на уникалност.

И когато е налице криза в духовността и морала, това се отчита със синдрома "Най".

Градим самочувствие, породено от събития и значими исторически или културни постижения, където паметта изневерява или просто субективно ги доукрасяваме, защото тя вече не е фактор. Това е новата формула за устойчив идентитет.

Пишете на Стефания Колева на edna@netinfocompany.bg.

Четете още от Стефания Колева ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти