Магьоснически лук

Магьоснически лук
Снимка: Thinkstock

Наричат го с много имена: сибирски, магьоснически или цигански лук. Той е един от първите предвестници на пролетта. Пробива земята рано, но цветчетата му цъфват едва в средата на май или през юни.

Първи го откриват събудилите се от зимен сън мечки. Той им е любимо меню, защото пречиства стомаха и кръвта и има мощни лечебни сили. Богат е на витамини А и С, на калций и фосфор.

Освен че е полезен за храносмилането, ценното за кулинарята е, че се комбинира добре с различни зеленчуци и подправки.

Малко история
Древните китайци са първите, които са документирали използването на див лук преди около 3000 г. пр.Хр., а Марко Поло го е пренесъл в Европа. През 16. век дивият лук е често срещана подправка в европейските градини.

Намира се из целия Стар континент – от Корсика и Гърция до Северна Швеция и чак до Камчатка, както и в Северна Америка. В Гърция и Италия той расте на воля като диворастящо растение.

Румънските роми използват дивия лук за предсказване на бъдещето. Има поверия, че трябва да оградиш къщата си с див лук, за да прогониш болестите и дявола.

Когато го избиратe
Продава се пресен, замразен и сух. Когато е пресен, го избирайте с еднакво дълги листа, без следи от пожълтяване или изсъхване. Можете да го съхранявате в хладилник, в пластмасова торбичка за не повече от седмица. През зимата е най-добре да се съхранява в замразен вид.

В кухнята
Дивият лук има по-мек вкус от този на лука и чесъна, който обаче се загубва почти напълно при силна топлинна обработка или сушене. Замразяването му, напротив, подчертава аромата. Трябва да обърнете внимание, когато го комбинирате с други подправки. Кромидът или чесънът в ястието явно обезсмислят използването на див лук, но все пак вариантите да го комбинирате са неизброими. Много добре се съчетава с пресни ароматни треви. Когато го карамелизирате, придобива сладък аромат и е подходящ за печено и сосове.

За кулинарни цели се използват само листата му. Прясно нарязан, той е чудесна добавка към салати – не само зелена, но към салата от краставици или домати. Придава чудесен вкус на омлети, може да бъде сварен заедно с картофите за картофено пюре. Или да бъде нарязан пресен и поръсен върху картофено пюре непосредствено преди сервиране.

Може да се сложи и в супи  – сушен, прясно нарязан или смачкан. И е чудесна добавка към домашно приготвени наденички, крокети и др. Идеален е за пудинги с говеждо и пайове, за сметанови сосове и дипове. Отива и като подправка на пуйка и на риба. Подходящ е за хлябове и масла. Използват го даже за подправка на оцети.

Щипка свежест
Популярен е като част от класическата френска комбинация от свежи подправки Fines Herbes, която разчита на взаимодействието на четири растения със силни и забележими вкус и аромат. Те се съчетават в равни количества и се допълват неповторимо. Това са магданоз, естрагон, салатен лук и подправката с колоритното име балдаранолистен азмацук или по-приемливото див керевиз (Anthriscus cerefolium).

Можете да използвате накълцаните треви във всяко ястие, за което мислите, че не му достига щипка свежест.

За декорация
Използването на дивия лук в декорацията на храната дава много възможности. Например можете да завържете с листата му малки хапки от зеленчуци, оформени като колетчета. Ядливите цветове на растението, сложени в една обикновена зелена салата, са изненадващ декоративен и вкусов акцент.

Прочетете още:

Лукът – лют, но незаменим

Какво е шалот

Пикантни лучени кръгчета

Пълнен лук с телешка кайма и ориз

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти