Учениците вече страдат от „старчески” болести

Учениците вече страдат от „старчески” болести
Снимка: Thinkstock

Тревожна тенденция е „подмладяването” на болестите.

Ако преди години стресът, високото кръвно, болките в гърба, затлъстяването, диабетът бяха приоритет само на възрастните, днес все по-често от тях страдат и децата, особено в училищна възраст.

И това не е изненада: часове наред децата ни са обездвижени на чиновете си, неправилното хранене, непроветрените и прашни класни стаи, изискванията в учебния процес, недоспиването, изпитите понякога идват в повече на малчуганите. И всичко това в период на усилен растеж и развитие и хормонално „торнадо” при тийнейджърите.

Стресът от натоварения график и недоспиването са налице при повечето ученици. До един момент организмът издържа на темпото, но хроничният стрес му идва в повече и болестите започват.

Типичен пример за психо-соматично заболяване е високото кръвно налягане. Болест на отличниците, амбициозните, които с цената на всичко искат да успеят. Което не значи, че усърдните и проспериращите непременно са болни, но в някои случаи амбициите и възможностите се разминават и проблемите започват. Да не забравяме и типа нервна система на детето, съпътстващите хронични болести, както и наследствената му предразположеност към определени заболявания.

В детската възраст признаците за високо кръвно са неясни - раздразнителност, разсеяност, безсъние, главоболие, гадене, промени в характера. Потърсете лекар, но знайте, че основното лечение на високото кръвно е промяна в начина на живот (в посока по-кротко!) и рационален хранителен режим (малко сол и мазнини).

Стресът е в основата и на диабета, анорексията, депресията, затлъстяването. В последния случай детето се тъпче с висококалорични, предимно сладки храни, които повишават хормоните на щастието (ендорфините) и явно му липсват в определен период. Стресът е основен отключващ фактор и за болестите на щитовидната жлеза. Признаци за повишената ѝ функция са сърцебиене, отслабване, нервност, а при понижена мудност - суха кожа, упорит запек, отоци по очите, напълняване.

Болките в гръбначния стълб все по-често се срещат при учениците. Една от причините е сколиозата, изкривяване на гръбначния стълб. Ако забележите, че детето ходи прегърбено, едното рамо е по-ниско от другото, лопатките отзад са на различно ниво, има болки в гърба, заведето го на лекар. И докато сколиозата е болест предимно на растящия организъм, много деца страдат и от болести, типични за възрастните – артрити, неврити, дори дископатии.

Основна причина за болките в гърба и ставите е обездвижването от стоенето с часове пред компютъра и в класната стая. Мускулите, които поддържат грърначния стълб в правилна позиция, хипотрофират, не изпълняват функцията си на поддържащ корсет и проблемите започват. Особено ако има и вродена предразположеност за това. Профилактиката е само една –движение и спорт, особено плуване.  

Проблемите със зрението засягат голяма част от учащите се. Ако детето намали успеха си, не бързайте с изводите. То може просто да не вижда какво се пише на дъската. Други признаци са главоболието, гледането на телевизия от близко разстояние, присвиването на очи, разсеяността, доближаването на предметите до очите, когато иска да ги разгледа по-добре. Опасността се увеличава, ако и родителите са късогледи. Ако забележите тези признаци, заведете детето на очен лекар. Хубаво би било, ако всички деца в училищна възраст профилактично се преглеждат при офталмолог всяка година, но това не влиза в профилактичния пакет и здравната каса не поема този разход. Затова поемете сами инициативата, прегледът не е толкова скъп, разходът си заслужава.

От болки в корема се оплаква всяко трето дете. В училище децата ни се хранят със суха храна (рядко има изключения), на крак набързо, с продукти със съмнително качество. Особено вредни са пържените храни (чипс, картофки, зрънчо, пилешки крилца и др.) и безалкохолните напитки (вода, оцветител, подсладител, аромати, консерванти). Гастрити, колити, хроничен запек се срещат все по-често при учениците. По-добре сложете в раницата на детето домашно приготвен сандвич, гарниран със зеленчук и бутилка минерална вода и осигурете поне едно нормално хранене за деня вкъщи.

Прочетете още от д-р Андреева в Edna.bg:

Спешни мерки при болки в ушите, които всеки родител трябва да знае

Спешни мерки при диария и обезводняване

За и против спането на детето заедно с родителите

Насила разболяваме децата си

Уроците на баба

Детето манипулатор и неговите безотказни методи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти