Спешни мерки при диария и обезводняване

Спешни мерки при диария и обезводняване
Снимка: Thinkstock

Диарията е неприятен спътник целогодишно, но през лятото направо си е хит сред заболяванията, особено при децата.

Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо се обезводнява. Затова трябва да се вземат спешни мерки още в началото, ако не искате да се озовете в болница на системи.

При диария детето се изхожда повече от три пъти в денонощие с променена консистенция, водниста или кашеста. В детската възраст най-честата причина са вируси, но бактериите също не са изключение – стафилококи, дизентерия, патогенни ешерихия коли и др. Последните се внасят с развалена храна.

Дали причинителят е вирус, или бактерия, се установява при микробиологично изследване на изпражненията, но то става за няколко дни.

Ориентировъчно причинителят може да се разбере по някои съществени характеристики. Вирусите засягат основно тънките черва и част от дебелите, докато бактериите „предпочитат” само дебелите.

Затова при вирусните инфекции изпражненията са предимно воднисти с кисела миризма и бързо настъпва обезводняване. Поради това, че вирусите често засягат и стомашната лигавица, при тях по-често се наблюдава гадене и повръщане.

При бактериална инфекция изпражненията са по-кашави, понякога има примеси от слуз и кръв, но обезводняването настъпва по-бавно. При някои бактериални инфекции понякога се налага прилагането на антибиотик, но лечението и в двата случая е към основната опасност –обезводняването.

Как да познаем, че детето е дехидратирано (обезводнено)?

Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо настъпва обезводняването. Най-често това става при съчетание на повръщане, разстройство и температура. Малкото дете става вяло, апатично, „като парцал”, кожата става суха, лигавиците червени, има ускорен пулс, обложен език, хлътнала фонтанела, миризма на ацетон от устата, урината става концентрирана и с намалено количество.

Но това са признаци на сериозна дехидратация и ако детето е малко, едва ли ще се справите вкъщи. Затова лечението трябва да започне при първите воднисти изхождания. Най-вероятно на детето няма да му се ядe, затова не го насилвайте, но да пие течности е задължително. Кърмачетата остават само на кърма и диетична каша, некърмените на безлактозно мляко. Използват се течности без захар, най-добре различни видове чай и вода.

Не се дават плодови сокове! Но това, което ще ви спаси от болница, са рехидриращите разтвори. Продават се в аптеките като прахчета (стоперол хидра, хидратин алфа, рехидрин, електролит и др.), които се разтварят във вода и готови разтвори в бутилка (ORS 200). Не са от най-приятните на вкус, затова ги редувайте с чай.

Рехидриращите разтвори се дават по 50 мл. през 15-20 минути в рамките на 3-4 часа при лека диария и по 100 мл. - при умерена или тежка. При всяко ново изхождане се дават допълнително по 100 мл. Освен това детето получава и пробиотици, от един до три пъти в зависимост от изхожданията. При водниста диария е добре да се включи и антисекреторен медикамент рацекадотрил (хидрасек) - първият ден 4 прахчета, следващите 3 дни - по 3. След отзвучаване на острата фаза, която трае 5-7 дни, детето се захранва с подходящите за възрастта храни, без да се ограничава драстично, както доскоро се препоръчваше.

Единствено след чревна инфекция трябва да се изключи млякото за 2 седмици. През това време ензимът лактаза е силно редуциран и млечната захар, лактозата, не може да се разгражда. На малките деца се предлага безлактозно мляко.

Прочети още:

Насила разболяваме децата си

За и против спането на детето заедно с родителите

Опасните храни в детското меню

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти