"Много хубаво не е на хубаво"

"Много хубаво не е на хубаво"
Снимка: Thinkstock

От невръстна възраст ни пълнят главите с "мъдрости", утвърдили се дори като поговорки, което автоматично означава, че трябва да им вярваме. Защото са изпитани от поколенията. Като например "Много хубаво не е за хубаво", което си е направо балсам за генетично песимистично настроената ни нация.

Какво му е лошото на много хубавото?

Явно много хора се плашат да се насладят на момента, защото са убедени, че щастието може да доведе до нещастие. И това се предава на децата. Да не би някой да ти завиди и да те урочаса. Не дай си Боже да си щастлив и да го показваш!

Нещо повече, стигнахме дотам, че ако си усмихнат и в добро настроение, едва ли не ти хлопа дъската. Или най-малкото си безкритичен и не мислиш.

Някои хора от източните култури толкова се притесняват от щастието, че дори избягват да мислят колко им е добре, за да не се "самоурочасат".

Слава Богу, в западната цивилизация не е така, липсата на щастие означава проблем, а да си щастлив се смята за човешко право.

Нещо повече, не може да си здрав, ако не си щастлив. И това е доказано научно, в радостните моменти в мозъка на щастливия човек се произвеждат хормони (ендорфини), които притъпяват болката, премахват стреса, влияят на обмяната на веществата и на хормоналния баланс, регулират кръвното налягане и работата на сърдечно-съдовата система.

Тъгата и притеснението вършат точно обратното, те са основен източник на неприятности, емоционални и физически. Затова модерната медицина все повече лекува с психотерапия и чисто физическите заболявания - от сърдечно-съдови болести до затлъстяване.

Време е  да забравим за остарелите поговорки и да научим децата си да са щастливи, позитивни, да се наслаждават на мига. За да са здрави и пълноценни личности.

Психолозите напомнят, че децата растящи в среда, в която не се цени щастието, биват насърчавани да бягат далеч от него. И подвластни на клишета и суеверия, растат като нещастни личности, неспособни да се радват на живота.

Оказва се, че да си щастлив не е само приятно, но и практично. Тази теза се подкрепя от мащабно изследване, обхващащо 10 000 тийнейджъри, при което се проследява средата, в която живеят и развитието им в до 30 годишна възраст. Изследователският екип проследява редица фактори, отговорни за определен размер на доходите, като ниво на образованието, коефициент на интелигентност, самочувствие, амбиция и др.

Те установяват, че тези, които са се чувствали щастливи през детството си, получават с 10% по-високи доходи от средните, а които са били нещастни –с 30% по-ниски.

Друг етап от проучването включва 3000 доброволци, братя и сестри. Те са с еднакъв социално-икономически статус и се очаква да се реализират еднакво финансово. Резултатите обаче показват, че по-щастливото дете е с по-големи доходи от другото, когато пораснат.

Изследователите са категорични, че насърчаването на положителното мислене и емоции сред децата и тийнейджърите може значително да подобри техния бъдещ успех и финансово положение. Овен това, щастливите и позитивните създават здрави връзки и семейства.

Така че, много хубавото си е за много хубаво.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти