Хепатит А имитира други болести

Хепатит А имитира други болести
Снимка: Thinkstock

Хепатит А „обича” летните месеци –малките деца са по цял ден навън, пипат всичко и ръцете им са постоянно в устата; хората са на почивка по места с много почиващи и заразата лесно се разпространява; масово се консумира храна в заведения, някои със съмнителна хигиена.

На всичко отгоре симптомите на хепатите ни заблуждават, че сме хванали летен (стомашен) или друг вирус. Според специалистите повечето възрастни хора са преболедували от хепатит А без да се усетят, защото той имитира други болести.

И въпреки, че се нарича жълтеница, само на малка част от болните  кожата и склерите пожълтяват. Така болните не се изолират и разпространяват заразата чрез урината, фекалиите, слюнката. Затова се нарича болест на мръсните ръце.

Хепатит А е остро заразно заболяване, което се предава от болния човек на здравите. Чрез замърсените си с вируса ръце (основно след тоалетна) той разпространява заразата по околните предмети.

Първите симптоми се проявяват 15-30, понякога 50 дни след заразяването с вируса. Болестта протича в началото като банална инфекция –отпадналост, температура, гадене, повръщане, понякога и като настинка с болки в гърлото и хрема.

Този стадий е кратък, 3-7 дни, след което една част от болните пожълтяват, урината става тъмна, а изпражненията светли, почти бели.

Черният дроб се увеличава с болка в дясно подребрие, а в много случаи и слезката увеличава размера си. Болестта протича по три начина – леко, средно тежко и тежко.

За щастие тежкото протичане с усложнения е сравнително рядко. Хронифицирането също е по-рядко, за разлика от другите видове хепатити (В и С). Застрашени от тежко протичащ хепатит А са децата, хората с  хронични заболявания и тези със слаб имунитет.

Диагнозата се поставя чрез изследване на кръвта и урината, което трябва да се направи при всяко неясно състояние. В урината се откриват жлъчни пигменти (билирубин и уробилиноген).

В кръвта се наблюдава увеличен билирубин (директен), увеличени трансаминази (чернодробни ензими), алкална фосфатаза.

При ехография се наблюдава типичното за хепатита увеличен черен дроб и евентуално промени в жлъчните пътища при някои видове хепатити. Диагнозата се поставя категорично при доказани с имуно-ензимни методи неспецифични антигени или антитела в серума- IgM за ранна инфекция и IgG за прекарана в миналото такава.

Лечението е с хепатопротектори, почивка и специфична диета щадяща черния дроб, която продължава 6-12 месеца. Тежките случаи се лекуват в болница.

Единствената профилактика е добрата хигиена. Колкото и банално да звучи, миенето на ръцете е основна мярка за предпазване от заразяването.

Има и ваксина против хепатит А, но тя не е задължителна за българските деца. Може да се закупи от аптеките, поставят се две дози през минимум 6 месеца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти