Какаови кексчета с малини и шоколад

Вегански вариант

Какаови кексчета с малини и шоколад
Снимка: netinfo
5 от общо 1 гласа

Необходими продукти: (за 14-16 броя):

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 1/4 ч.ч. нерафинирана кафява захар
300 мл вода (1 ч.ч. + 3 с.л.)
110 мл олио от гроздови семки (1/3 ч.ч. + 2 с.л.)
4 с.л. какао
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. бурбонска ванилова захар
1/2 ч.л. оцет
щипка сол
28-30 броя малини

За шоколадовата глазура:

100 г натурален шоколад ( предпочитам 75% какао)
1 с.л. олио от гроздови семки

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте много добре, прибавете захарта и отново разбъркайте. В друга купа смесете течните съставки. Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте, докато получите хомогенна кексова смес.

Включете фурната на 170 градуса с обдухване. Във форми за мъфини поставете хартиени капсули и напълнете всяко гнездо до около 1/3 от обема му. Във всяко гнездо поставете по 2 малини и покрийте с още кексова смес, докато се запълни до около 3/4 от обема му. Изпечете кексчетата за около 15-20 минути. Проверете с клечка за зъби дали са добре изпечени. Извадете ги от фурната и от формите за печене и ги поставете върху решетка, за да се охладят.

Начупете шоколада на парчета, поставете го в огнеупорна купа, прибавете олиото и го разтопете на водна баня. Полейте всяко кексче с малко количество от шоколадовата глазура.

Допълнителни насоки:

*Заменете замразените малини с пресни такива. Изберете здрави и стегнати плодове.
*Ако нямате малини, заменете ги с друг кисел плод. Можете да заместите плодовете и с малко парче шоколад или да ги оставите без пълнеж.
*Вместо олио от гроздови семки, използвайте предпочитана от вас течна растителна мазнина.
*Може да замените какаото с рожково брашно.

*Ако обичате кексчетата да са по-сладки, увеличете количеството захар с 1/4 ч.ч.
*Ако не харесвате черен шоколад с високо съдържание на какао, заместете го с такъв, който е с 60% какао. Можете да го подсладите допълнително, като добавите 1 с.л. пудра захар, докато го разтопявате.

Не се препоръчва да използвате шоколад с по-малко процентно съдържание на какао, защото тези шоколади обикновено съдържат млечни продукти и са неподходящи за хора, които имат непоносимост към млечни продукти или са ги изключили от менюто си по собствено желание.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти