Три страхотни рецепти

С морски привкус

Барбун темпура
Снимка: списание "Меню"
1 от общо 1 гласа

Барбун темпура  

Необходими продукти:
1 кг барбун
100 г брашно с набухватели
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 щипка сол
150 мл ледена газирана вода
3 кубчета лед
50 г шам-фъстък (обелен)
олио за пържене
3 супени лъжици брашно с набухватели за овалване на рибата
400 г чери домати
2 супени лъжици зехтин
морска сол и черен пипер на вкус
1/2 лимон

Начин на приготвяне:
Смесваме брашното, бакпулвера и солта. Наливаме газираната вода и накрая слагаме леда и едро смлените ядки. Олиото наливаме в съд за пържене, като трябва да е със слой поне 5 см. Загряваме котлона до 170 градуса – при тази температура кубче хляб се зачервява за 30 секунди. Подсушаваме рибките много добре, слагаме ги в найлонов плик и ги раздрусваме заедно с 3 супени лъжици от брашното с набухватели. Всяка рибка потапяме в сместа. Изпържваме я до златисто за 3-4 мин. Отцеждаме ги върху кухненска хартия или салфетка. Доматчетата слагаме в тава, поръсваме ги със зехтин, сол и пипер. Запичаме ги в загрята фурна на 200 градуса за 10 минути. Поръсваме ги с лимонов сок и ги поднасяме като гарнитура към рибата.

Калкан с оризова салата   

Необходими продукти:
1 калкан
2 чаени чаши вода
2 супени лъжици настърган джинджифил
4 супени лъжици соев сос
1 скилидка чесън (ситно нарязана)
1/2 чаена лъжичка сол
60 мл сух вермут
2 чаени чаши сварен дългозърнест ориз
2 супени лъжици червен лук (ситно нарязан)
4 супени лъжици лимонов сок
1 скилидка пресован чесън
1 шепа листа от млад спанак
2-3 капки сусамово олио
сол на вкус
2 супени лъжици зехтин
2 глави лук (нарязани на полумесеци)
1 зелена чушка (нарязана на резени)
1 червена чушка (нарязана на резени)
2 скилидки пресован чесън
2 дафинови листа
2 домата (нарязани на кубчета)
1 чаена лъжичка смлян кориандър
1 щипка кимион
1 супена лъжица мармалад от кайсии
3 супени лъжици винен оцет
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
За оризовата салата обливаме лука с гореща вода, отцеждаме го и го заливаме с лимоновия сок. Оставяме го да се маринова 30 минути. След това объркваме ориза с лука, чесъна, листата спанак, сусамовото олио, 1-2 супени лъжици от лимоновия сок, в който се е мариновал лукът, и сол на вкус. Загряваме зехтина за соса и към него прибавяме лука. Разбъркваме съставките за 3-4 минути и добавяме чушките. Три минути по-късно слагаме чесъна, дафиновите листа, доматите, кориандъра, кимиона, мармалада и оцета. Всичко разбъркваме на умерен огън 3-4 минути. Рибата почистваме, а кожата откъм гърба нарязваме на ромбове с дълбочина 3-4 мм. Кипваме водата заедно с джинджифила, соевия сос, чесъна, солта и вермута. Щом заври, слагаме рибата с нарязаната част нагоре. Поливаме я със соса за около 1-2 минути с помощта на лъжица. Намаляваме огъня, а гърба на рибата покриваме с алуминиево фолио и я оставяме да къкри 5 минути.

Сафрид тандури с гъби

Необходими продукти:
800 г сафрид или 4 малки морски кефала (почистени)
1 супена лъжица настърган джинджифил
1 скилидка пресован чесън
1 чаена лъжичка смлян кориандър
1/2 чаена лъжичка смлян кимион
1 щипка канела
1 щипка чили
3 супени лъжици кисело мляко
2 супени лъжици олио
сол на вкус
2 супени лъжици зехтин
400 г гъби кладница (нарязани на ивици)
1 скилидка ситно нарязан чесън
1 супена лъжица ситно нарязан девесил
2 супени лъжици зехтин
4 супени лъжици лимонов сок
1 щипка захар
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
1 скилидка пресован чесън
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Смесваме джинджифила, чесъна, кориандъра, кимиона, канелата, чилито, млякото, олиото и солта. Рибата слагаме в получената марината и я оставяме да постои така 30 минути. Ако рибата е сафрид, поръсваме в загрят тиган с незалепващо покритие 2-3 капки олио и я запичаме от двете страни на умерен огън до зачервяване. Ако е кефал, я изпичаме на грил или грил-тиган от двете страни. За гъбите загряваме зехтина, прибавяме чесъна, девесила и зехтина. Разбъркваме ги 2-3 минути на силен огън, докато порозовеят. Посоляваме ги и ги поръсваме с пипер на вкус. Хубаво объркваме продуктите за соса (зехтин, лимонов сок, захар, магданоз, сол и чесън) и заливаме рибите с него, след което ги сервираме с гъбите.

* Edna благодари за трите рецепти, предоставени специално от списание "Меню".

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Какви бижута носите?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент