Сирни заговезни - да запалиш огъня на прошката и да запазиш традициите живи

Платена публикация

Захарни заводи
Снимка: Захарни заводи

След края на Коледните празници и многото имени дни през януари, февруари ни подготвя и настройва за следващия голям празник. Великден е след по-малко от  два месеца, но докато той дойде ни очаква един от най-важните дни, полагащ началото на Великденските пости. Дори да не сте от тези, които ги спазват, съм сигурна, че ще ви е любопитно кой е той - свързва се с прошката, хапва се халва и се палят големи огньове.

Сирни заговезни е зимно-пролетен празник. Чества се винаги в неделя – точно 49 дни преди Великден. В самоковския край е известен с името „Поклади”, но може да се срещне и като „Сирница”, „Масленица”, „Ората”, свързващи се с различните обреди, които се изпълняват.

След този ден се преустановява консумацията на продукти от животински произход – яйца, мляко, сирене и др., затова храната на празничната трапеза е предимно от тези продукти - баница със сирене, варени яйца, масло. 

Основна и задължителна част от трапезата заема халвата. Сладкият десерт е любим както на децата, така и на възрастните. Халвата „Сладки времена“  е чудесен завършек след вкусните ястия, тъй като е създадена по традиционна рецепта – на сладки, нежни конци, които се топят в устата. Хапва се за здраве и сладост през цялата година.

През целия ден на Сирни заговезни по-младите посещават по-възрастните членове на семейството, за да им искат прошка. Затова и на много места този ден се нарича „Прошка” или „Прочка”. Младите целуват ръка и молят за опрощение, а възрастните им отговарят „Простено да ти е”. Без нея се вярва, че Великият пост не може да се започне.

 „Хамкането” и паленето на огньове са също едни от основните обреди на Сирни заговезни. В някои краища на червен конец се завръзва сварено и обелено яйце, провисва се от високо, завърта се, а децата се опитват да го хванат с уста. На този конец някои са можели да гадаят, а черупките от яйцето се хвърляли навън, за да предпазват от бълхи. 

Захарни заводи
Снимка: Захарни заводи

След вечерята идва и моментът за паленето на големи огньове, наричани още клади. На времето са се правели обикновено на високи места и извън селата. Момчетата ги прескачали за здраве, а през това време момичетата играели хора. В софийския край, например, наричат този обичай “Ората, копата”, но може да се срещне и като „òратник”, „олèлия”, „ỳрбалки”.

Друг интересен обичай е „туйкане” – хвърляне на запалени стрели. Той е характерен е за пловдивския край. Прави се късно вечерта, когато момчетата обикалят селото, за да изстрелват запалени стрели в дворовете на момичетата, които харесват. 

Със сигурност има още интересни обреди, които се правят в този ден, но не може да споменем всички. Важното е да ги помним и съхраняваме, защото с тях идват сладки времена.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти