Защо и през лятото боледуваме от зимни болести

b
Снимка: Thinkstock

Лято, топло, почивка, море...

Но децата пак са болни както през зимата с хрема, кашлица, болки в гърлото.

След ден-два вирусът тръшка и цялото семейство. А върхът на маркототевщината е онези жадувани десет дни на морето да се провалят от някой уж зимен вирус.

Защо и през лятото боледуваме, нали няма студ, който се обвинява за настинките?

b
Снимка: Thinkstock

Причината за неприятностите много често се крие в нас, несъобразявайки се с климатичните условия ние натоварваме имунната система до краен предел и тя „издиша”.

А вирусите само това чакат.

Слънцето в умерени дози е изключително полезно за здравето –синтезира се вит.Д, бори депресиите, човек се закалява. Но силното слънце потиска имунната система. Затова хората с автоимунни заболявания се чувстват добре на силно слънце, другите се разболяват. Това важи най-вече за децата.

b
Снимка: Thinkstock

Безразсъдни родители оставят децата на слънце и на плажа в обедните часове и после се чудят защо се разболяват. Несъобразеното обличане, детските покрити колички (някои дори в топлото покриват количките с комарник или дъждобран да не настине детето), шапките върху детските глави дори на дебела сянка и в закритите колички, топлите памперси изтощават детския организъм в жегите.

Топлината бързо обезводнява децата, те имат относително по-голяма кожна повърхност. Това е предпоставка за нарушен електролитен баланс и лесно разболяване. А „модерните” майки, които не дават вода на бебетата дори през лятото, само дърпат дявола за опашката.

b
Снимка: Thinkstock

Пътуванията до морето за 2-3 дена не са за малките деца. На тях им е необходим период на адаптация, за да свикнат с новата обстановка и различните климатични условия. За да има полза от морето почивката трябва да е минимум 12 дни. В противен случай остава натоварването от дългия път в жегата и болестите.

Климатикът, ако не се използва правилно, разболява. Разликата между външната и стайната температура трябва да е не по-голяма от 8 градуса. Имунната система се подлага на голямо изпитание при драстична разлика в температурата.

Детската стая трябва да се охлажда косвено, от климатик в друга стая и отворени врати. Или поне да не духа директно в детето.

b
Снимка: Thinkstock

Климатикът разболява, и ако не се почиства филтърът му постоянно, на 2-3 седмици. При пътуване в кола детето трябва да е на задната седалка, а климатикът да духа от предното стъкло.

Без сладолед и студени напитки няма как да се мине през лятото. Но тук също важи правилото да няма голям контраст в температурата. На деца сладоледът се дава най-добре с лъжичка, леко размекнат, а не като ледена буца.

Този на клечка бързо се топи и потича, затова децата са принудени да го ядат бързо, дори като е леден. Безалкохолните ледени напитки не са подходящи за деца независимо от сезона –много въглехидрати, ароматизатори и оцветители.

Кой храни децата си с химия?

Синдромът на дразнимото черво засяга и децата

Опасността за очите, която слънцето ни причинява

Памперсите са най-опасни през лятото

С деца на път: какви лекарства да вземем за спешни случаи

Как да избегнем кошмара прилошаване при пътуване

Защо болестта тетанус е толкова опасна

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти