Какво не знаем за ядката кашу

Какво не знаем за ядката кашу
Снимка: Thinkstock

Около Коледа и Нова година със сигурност консумацията на ядки се увеличава. Орехи, бадеми, лешници и кашу присъстват на трапезата на почти всяко семейство. Нека ви разкажем малко повече за тази ядка - кашу.

Името кашу идва от "акажу", което на езика на южноамериканските индианци означава "жълт плод".

И тук става ясно, че кашу не е плод, а костилка, която е върху жълта или червена круша (наричана ябълка), в тъмна обвивка. Крушата също се яде, но се разваля бързо, затова е позната в тези места, където расте - например в Индия, където всяка година събират около 25 хиляди тона такива "ябълки". Затова наричат кашуто още и индийски орех.

Латинското наименование на кашуто е Аnacardium occidentale L. Това са дървета с височина 6 м, топлолюбиви, нуждаят се от по-сух климат от другите орехоплодни дървета, въпреки чу родината им е басейнът на Амазонка.

По-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, защото да се отдели ядката от черупката е твърде трудоемко занимание, при това трябва да се прави много старателно понеже в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху кожата (оттук идва още едно наименование на тези ядки - мехурчести).

Именно от това масло правят мастило за печатите върху тъканите, а с анакардиево масло пропиват дървесината срещу гниене (и ето още едно наименование на кашуто - мастилени орехи).

Затова кашуто никога не се продава с черупката. Между другото в суров вид семената на анакардиума са абсолютно безвкусни и само когато са печени, са истинско лакомство.

Ядките кашу са богати на белтъчини и въглехидрати, витамини А, В2, В1 и желязо. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти