Как децата ни да казват "Съжалявам", когато се налага

Обещавам да не правя така
Снимка: netinfo

Детското възприятие за общуване най-често попива примери от модела на поведение в семейната среда. Затова вие като най-близки до децата си хора е редно да им обясните, че обидните думи или агресивното поведение са все действия, които могат да накърнят в различна степен даден техен връстник.

И тъй като подрастващите не разбират в такава дълбочина случващите се край тях ситуации, ще се наложи да им разясните, че в живота оттук нататък, когато човек се отнесе лошо (без да има повод за това) към някого, същият трябва да умее и да се извини.

"Повечето хлапета са егоцентрични в тази си възраст и не могат напълно да осъзнаят, че отсрещната страна също има чувства и може да страда. Така че колкото по-отрано децата вкъщи се научат да бъдат съпричастни, толкова по-бързо ще разграничат положителните от отрицателните действия", разказва Мишел Нийлън-Уудс, която е американски психолог.

Ето и какво съветва самата тя, за да разрешим този казус.

* Когато помолите вашия син или дъщеря да се извини, го гледайте право в очите и бъдете сериозни в изражението си, за да подчертаете важността на проблема.

* Споделете на малчугана ви колко неприятно се е чувствал той, когато сте му се карали с по-остър тон, за да направи съпоставка какво причинява на останалите, държейки се грубо и невъзпитано с тях.

* Действията в поведението на мъниците трябва да им бъдат обяснени, затова ги попитайте защо в дадената ситуация се е налагало да кажат "Съжалявам", с което ще проверите дали наистина осъзнават, че негативният им характер и отношение са в състояние да наранят другите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти