Защо отказах диетите?

Защо отказах диетите?
Снимка: Роберт Иванов

Биляна Божилова

Отказването на диетите за мен беше ритуален акт, близък до отказването на цигарите. Не че някога съм пушила, но знам колко е трудно да спреш нещо, към което си пристрастен.

Манията по гладуването и спазването на строги диети постепенно започва да отшумява и ми се ще да вярвам, че е заради по-високата хранителна култура на населението. И все пак, още съществуват жени, които се заблуждават, че гладуването и изтощителните диети ще ги направят по-слаби, по-стегнати и по-щастливи.

Временно свалят някой друг килограм, но нищо повече. Йо-йо ефектът си казва тежката дума и килограмите отново се завръщат, придружени с целулит и евентуално стрии.

От ученичка започнах да се подлагам на десетки диети, коя от коя по-строга и изтощителна за организма ми. Свалях 2-3 килограма от места, на които нямах нужда, а ханшът ми си оставаше широк и недобре оформен. Правех разни упражнения от време на време, спортувах различни неща навън, но определено физическата ми активност не беше на необходимото ниво.

Тогава започнах за осъзнавам, че нещо не е наред, но продължавах с диетите.

Докато станах лайфстайл редактор и част от работата ми стана да съветвам жените как да поддържат добра форма. Нямаше как. Не можех да давам съвети, без да давам добър пример. С четене на подходящата литература, интервюиране на фитнес инструктори и диетолози, изпробване на различни програми, достигнах до важните заключения и започнах да ги прилагам на практика.

Резултатите не закъсняха. Постепенно свалях килограми и моделирах тялото си по начина, по който ми харесва.

Защо е важно да опознаем тялото си?

Най-важното нещо преди стартиране на каквато и да е фитнес програма или хранителен режим е да опознаете тялото си. След като извършите този важен акт за вашето фитнес образование, едва тогава е препоръчително да преминете към действия. Тялото се опознава с наблюдение, подлагане на изпитания и вслушване в сигналите, които издава. На принципа опит-грешка съм достигнала до много заключения за спецификите на тялото си и въпреки това продължавам да го подлагам на различни изпитания, за да сме в абсолютна хармония. Тренирам 4 или 5 пъти седмично по около час и се чувствам в перфектна форма.

Безспорно храненето е в основата на слабата и стегната фигура.

От количеството и качеството на храната, която консумирате, зависи мускулатурата, която ще оформите. Дори да тренирате редовно и интензивно, ако прекалявате с количеството на храната, дори да е здравословна, ще "напомпате" мускули, които няма да изглеждат естетично за жена. Ако пък хапвате junk foods, докато извайвате фигура, не се учудвайте на мастните депа под мускулите или т.нар. явление "спортен целулит".

Балансираното хранене предимно с плодове и зеленчуци, месо без тлъстини, сурови ядки и зърнени храни, идеално допълва интензивните фитнес тренировки. Като жена, съпричастна към изкушението на милионите вкусотии около нас, няма как да не ви препоръчам, когато ви се прияде нещо вкусно, а е извън списъка с полезни храни, просто да го хапнете с наслада и да спрете да го мислите веднага. По-добре един бонбон в точния момент, отколкото цял шоколад по-късно! 

Въпреки че не обичам да се фиксирам в конкретен режим на хранене, с времето съм установила, че организмът има нужда от известно "програмиране". Няма как да не откажете някои от вредните храни, които обичате (в моя случай хлябът и тестените изделия, шоколадът и сладкишите). Но е хубаво понякога да се глезите с тях, за да не се натрупва апетит, който впоследствие да не може да контролирате.

Сами ще видите как постепенно ще привикнете да се храните здравословно и организмът ви сам ще ви дава сигнали кога е в добра кондиция. Затова е добре да се придържате към определени храни в определени часове от деня, без да си налагате строги ограничения. Ето примерно балансирано меню:

Балансирано хранене – примерно меню

*Закуска (след ставане): купичка кисело мляко с плодове и мед, филийка пълнозърнест хляб, намазана с извара, купичка овесени ядки с прясно мляко и мед, пълнозърнести бисквити с мед или плодово кисело мляко с шепа сурови ядки микс; кафе или чай по избор

*Обяд: шопска салата с парче месо на скара, овчарска салата, пилешко филе на скара с гарнитура сезонни зеленчуци, ризото с морски дарове или пиле или пълнозърнеста паста със сос песто

*Следобедна закуска: фреш по избор и шепа сурови ядки микс или сушени плодове

*Вечеря: някое от обедните менюта, което не сте яли на обяд

*Преди лягане: свеж зеленчук по избор

*През целия ден пийте много вода, но не по време на хранене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти