По последни данни на Автономния университет в Мадрид обелките от лука и останалите части от него, които обичайно изхвърляме съдържат здравословен комплекс от химични съединения, които са изключително полезни за здравето ни.
Именно най-горните, изсъхнали и потъмнели слоеве на този зелечук са богати на фибри и флавоноиди (борещи инфекциите), а твърдата част откъм корените, която хората изрязват е наситена на сернисти съединения и полимери на фруктозата.
Испанските учени, цитирани от руската информационна агенция АМИ-ТАСС съветват тъмните горни части на лука да се използват при готвене, защото точно там са най-многото фибри, а както е известно те с успех намаляват риска от сърдечно-съдови болести, рак на стомаха, диабет тип ІІ, затлъстяване и проблеми с храносмилането.