Здравни схващания за развенчаване

Заблудих се отново
Снимка: netinfo

Какво ли не чуваме и изпълняваме сляпо през нашия живот, но понякога се оказва, че именно най-често употребяваните и използвани всекидневни съвети притежават и най-неточното значение и приложение. С точно такъв тип ''развенчаващо'' занимание се е заел и д-р Аарон Карол, който е директор на Детския здравен център към Медицинския университет в Индиана. Самият той вече е издал и книгата Don't Cross Your Eyes, в която разкрива истината за 75 популярни здравни практики. Естествено, нямаме времето и мястото да публикуваме всички, но ето една съкратена селекция, която подбрахме.

Мит 1
Според проф. Карол навеждането на главата, за да спрете кървенето от носа може би ще запази дрехите ви чисти, но лошата страна на нещата е, че по този начин насочвате кръвния поток директно към гърлото, което може да причини задавяне. Вместо това той препоръчва да седнем на стола или пода, леко да се наведем и запушим с ръце носа, за да спрем кървенето по-бързо.

Мит 2
В повечето случаи обществените тоалетни и тяхната хигиена никак не ни се нрави и има защо. Но се оказва, че дръжките на вратите и седалките в тези помещения са населявани с много по-малко бактерии в сравнение със сешоарите за ръце. Така че за предпочитане е да използвате хартиени кърпички, за да се подсушите.

Мит 3
Не се тревожете, ако отхрачвате течност със зеленикав цвят. Много често това е знак, че имунната ви система се бори с бацилните нашественици и в случая антибиотиците не биха свършили по-добра работа от вашия собствен имунитет.

Мит 4
Порежете ли се, не тичайте към хладилника, за да поставите лед върху травмираната зона. Това, което ни съветва д-р Аарон Карол е да притиснем раната и след като областта леко се съсири, да я потопим в хладка вода и да я превържем с марля или лейкопласт. Американският медик разкрива, че директното третиране с лед ще забави процеса на зарастване.

Мит 5
Акнето не се причинява от пържени храни
и толкоз. Редица проучвания го потвърждават, а същото важи и за шоколада. Но това не означава, че трябва да се нахвърляте на тези храни, защото със сигурност ще останете неприятно изненадани от показателите на кантара, ако продължавате в същия калоричен дух.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти