Отслабва ли се от био храните?

Отслабва ли се от био храните?
Снимка: Thinkstock

Мечтата за стройно тяло и добро здраве направи много хора богати, борбата за отслабване се превърна в печеливш бизнес със сигурен пазар. Защото с наднормено тегло са 62% от мъжете и 47% от жените у нас.

Вълшебни таблетки за скоростно отслабване без гладуване, диети, лечебно гладуване, фитнес, липосукции, операции на стомаха... Някои имат ефект, други са откровено опасни, защото хранителните добавки не подлежат на контрол от агенцията за лекарствените средства и никой не знае какво точно има в тях и от коя далечна (най-често източна) дестинация идват.

Затова умните залагат на здравословното хранене и по-точно на био продуктите. Те вече са достъпни, макар и по-скъпи, има специализирани магазини, както и щандове за био продукти във всеки уважаващ себе си магазин.

Стандартите за био продуктите са много строги и това означава: при производството не се влагат изкуствени торове; земята, върху която се отглеждат растенията не трябва да е обработвана последните 5 години с пестициди; напояването става с чиста, проверена вода без микробни и химични замърсители; въздухът в района на отглеждането трябва да е чист, тоест наблизо да няма промишлени производства; месото, местните произведения, яйцата и млечните продукти да са от животни, които се отглеждат без хормони и антибиотици и да са свободно движещи се, тоест „щастливи”, а не отглеждани в тесни пространства; без използване на консерванти, оцветители, стабилизатори, подсладители и т.н.

Всички тези качества правят био продуктите идеални за здравето, особено за подрастващите. Стига наистина да са био, а не маркетингов трик.

Тези храни се предпочитат и при хората с наднормено тегло, здравословното хранене може само да подпомогне трудния път на намаляване на теглото.

Стига да се внимава с количеството. Защото сравнявайки калориите на био храните с останалите трябва да се каже, че те почти не се различават и от тях не може да се отслабне. За сравнение- в 100 грама безглутенови био бисквити има 420 ккал, а в същото количество обикновени, с глутен бисквити 430, почти еднаква енергийна стойност.

Снимка: Thinkstock

Същото е и при био шоколада (576 ккал в био млечен шоколад, 560 ккал в обикновен млечен), био хляба (от лимец обикновено), пълнозърнестия хляб и т.н. Еднаква енергийна стойност имат кафявата и бялата захар, кафявият и бял ориз.

Вярно е, че здравословните продукти се усвояват по-добре, те са безспорно по-полезни, ще си спестите приемът на хормони, антибиотици, консерванти, пестициди. Но само на това не може да се разчита, когато става въпрос за редукция на теглото. Формулата е намалено количество на здравословна храна, правилно комбиниране на храните и увеличение на движението.

Защото на всеки е ясно, че за да се отслабне вносът на енергия (с храната) трябва да е по-малък от износа (енергията за поддържане на жизнените функции и движението) и че излишните въглехидрати от храната (захари, тестени изделия и хляб, сладки плодове, мед, макар и био) се превръщат в мазнини по тялото.

Снимка: Thinkstock

Спорен е въпросът и за значението на  диетичните храни в процеса на отслабване. В тях обикновено захарта е заменена със синтетични подсладители с противоречиви качества.

Освен това специалистите са установили, че диетичните храни също не решават въпроса с отслабването. Те не засищат достатъчно, а и потребителите се подлъгват по името и обикновено се прекалява с количеството.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти