Всяка от нас може да тича за тяло и усмивка

Всяка от нас може да тича за тяло и усмивка
Снимка: Getty/Images

Лилия Огнянова

От опит мога да ви кажа – тичането е прекрасно занимание и чудесен начин да се поддържа тонус и фигура!

Бързо уточнение – не тичане на пътечка във фитнес, а в парк или още по-добре на стадион (заради по-добрата и комфортна настилка на пистите).

Джогингът е най-лесното (и напълно безплатно) спортно занимание на открито, към което можете да се насочите. Не се изисква нищо повече от доза желание, малко упорство и удобен екип smiley

Като една от упорито тичащите и явяваща се на различни спортни мероприятия (последното – 10.5 успешно изтичани за 59 мин километра на Панчарево), ще си позволя да дам няколко съвета за всички, решили да тестват джогинг.

Първо – повярвайте сами в себе си! Винаги съм си мислела, че не съм от тичащите, че не мога, няма да успея, не е за мен и т.н., но всичко това не е вярно, всичко е въпрос на нагласа. Проявете упорство и си дайте време, ще видите, че ще се получи.

Второ – задължително си вземете маратонки специално за тичане. Отделете си малко повече средства, но заложете на качеството, за да получите и удобство. Подобни маратонки са истинска инвестиция, защото освен да пазят краката ви от травми, ще направят тичането по-приятно, а и ще се убедите, че са забележително здрави, съответно ще ги ползвате дълго време.

Трето – не прекалявайте с водата и храната. Преди тренировка не трябва да ядете нищо мазно, пържено или пълнозърнесто. Най-добре е банан, заради високото съдържание на магнезии. 30 мин преди тичане е максимумът време за хранене. Сами ще усетите, че ако сте прекалили с дажбите ще тичате много трудно. Водата по време на джогинг е също непрепоръчителна, тъй като натоварва организма и по-конкретно сърдечно-съдовата система. Можете да изпиете глътка-две, ако ви пресъхне много устата, но не прекалявайте. След тренировка можете (даже е препоръчително) да пиете колкото желаете вода.

Четвърто – не тичайте гримирани, избягвайте и бижутата. Желанието да сте винаги красиви и неотразими е ясно, но по време на спорт порите се отварят, за да изхвърлят потта, което пък означава, че ако отгоре имат фон дьо тен, например, само ще се „задръстят“ и образуват чудесни, дебели черни точки и пъпки. Бижутата пък освен, че изглеждат нелепо върху спортното облекло, но и има опасност да ги изгубите.

Пето – удобно бельо, удобен екип за лесно изминаване на километър след километър. Особено за дамите с по-пищен бюст е от ключово значение да се сдобият с правилен сутиен, задължително спортен. По време на тичане, бюстът търпи всякакво подрусване и люлеене, което трябва да се избегне, като бъде добре обхванат и стегнат от всички страни, за да стои послушно на мястото си. Не се обличайте прекалено дебело, няма да ви е комфортно да ви е горещо по време на тичане, както и да се потите обилно. Дори и да ви е студено в началото, след десетина минути тялото ще се сгрее и саморегулира като температура.

Шесто – изградете си рутина и разнообразявайте маршрутите си. Хубаво е да си определите точни дни за тичане и така да си изградите график, който да спазвате, а не да се получи еднократно разхождане в парка. Постарайте се да ви се събират поне две тренировки за седмица. Тичайте повече от 30 минути, в противен случай само огладнявате.

Седмо – загрявайте винаги преди тренировка – раздвижване на крайниците, колена, глезени и т.н., за да се избегнат травми, а и за да загрее тялото. Когато приключите с тичането или правите почивка, разтягайте се – това е най-сигурното средство за предотвратяване на мускулна треска. Можете умело да взаимствате йога пози от ТУК, ако се чудите какви точно упражнения да правите.

Осмо и най-важно – не се насилвайте излишно. Започнете тренировката бавно, тичайте полека, дайте време на тялото да се осъзнае и мускулите да се напълнят с кръв. Ако стартирате прекалено бързо и яростно, ще се изморите на втория километър и няма да можете да тичате половин час или пък ще успеете, но ще се чувствате тотално разбити след това, което е ненужно.

Спортът трябва да носи удоволствие, за да се постигат и резултати. Наслаждавайте се на хубавото пролетно, а скоро и лятно време, тичайте на открито, бъдете доволни от тялото си и постиженията му и всичко ще се случва по-лесно и приятно. А ако решите, че сте готови за предизвикателства, винаги можете да се включите към някой спортен клуб или организиран маратон, за да тествате волята и силата си smiley

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти