Разкриха тайната на дълголетието

Разкриха тайната на дълголетието
Снимка: Thinkstock

Японски учени откриха как да удължат живота на организмите, внасяйки изменения в генетичния код. Това съобщиха съобщават местни медии, цитирани от БГНЕС.

Изследователска група от Националния институт за генетика откри метод продължаващ жизнения цикъл на организмите с помощта на манипулиране на неговия генетичен код.

Японските специалисти са се концентрирали върху изучаването на рибозомата - една от съставните части на живата клетка, която отговаря за синтеза на белтъците от аминокиселини. Те са успели да установят, че стареенето на организмите почти винаги се придружава от нестабилното поведение на техните рибозоми.

Учените са открили начин как да поправят тази нестабилност чрез определени промени в генетичния код.

По този начин при последващ експеримент те са увеличили живота на колония гъбички с цяло денонощие - от два на три дни.

"Успяхме да разкрием тайната поне на една част от механизма за стареене. Надяваме се получените данни да бъдат използвани за намирането на нови начини за удължаване на човешкия живот", каза ръководителят на изследователската група Такехико Кобаяши.

От друга страна пък се оказа, че има много голяма разлика дали определени плодове ще се консумират нормално или превърнати в сок.

По конкретно - боровинките, гроздето и ябълките намаляват с 20% риска от развитие на диабет от втори тип, но сокът им има обратния ефект и увеличава опасността, предупреждават американски учени.

В хода на проучването са изследвани 187 400 души. По време на периода на тестовете между 1984 и 2008 г. 6,5% от участниците (около 12 000 души) са развили диабет.

В изследването учените наблюдавали въздействието на грозде, сливи, праскови, кайсии, банани, пъпеши, ябълки, круши, портокали, грейпфрут и ягоди.

Резултатите показват, че участниците, които ядат грозде, боровинки и ябълки два пъти в седмицата намаляват опасността от диабет с 23%, отколкото тези, които ядат по една порция или въобще не консумират тези плодове.

От друга страна тези, които консумират плодовия сок всеки ден, увеличават риска от диабет с 21%. Според учените вместо три чаши сок на седмица, яжте три плода и ще намалите риска от развитие на болестта със 7%.

Учените обясняват това с факта, че сокът преминава през стомашно-чревния тракт по-бързо от целите плодове, въпреки че те имат по-високо съдържание на въглехидрати и повишават нивото на захар в кръвта

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти