Лекари от Китай са проследили данните от 26 различни международни проучвания, които показват, че при жените, консумиращи редовно омега-3 мастни киселини, вероятността за развитие на рак на гърдата намалява.
За целта са били изследвани над 900 хиляди жени (като 20 хиляди от тях били с диагностициран рак на гърдата).
Според специалистите дамите, които често консумират риба и особено сьомга, редуцират риска от появата на този тип рак с 14%.
Засега учените не откриват такава закономерност, ако приемаме омега-3 мастни киселини от разтителни източници или под формата на суплементи.
* В момента у нас има и 40 хиляди жени, болни от рак на гърдата, като всяка година се разболяват над 3000. В Европа всяка година се разболяват 350 хиляди жени, а 130 хиляди умират от коварното заболяване.