Мъдростта на Аюрведа: какво трябва да ядете според телесния си тип

аюрведа буда
Снимка: iStock

Аюрведа, древната наука за здравето, прародителката на медицината, ни дава знания, позволяващи ни да водим здравословен живот, да не боледуваме и да се чувстваме прекрасно. 

Древната наука за живота има лесно обяснение – всеки сезон има свой преобладаващ елемент. През лятото това е горещият елемент пита – огън. Така, за да намерим баланс между огъня в природата и елемента пита в храните, естествено се отдръпваме от лютивите и тежки храни и се насочваме към леките и успокояващи храносмилането.

Природата ни е дарила с достатъчно продукти, които да използваме като "климатик" за тялото и душата: плодове и зеленчуци, богати на вода, ароматни билки като мента и кориандър, прясно сирене, кисело мляко.

8 истини на Буда, с които да се научите да контролирате съдбата си

Само горещите храни могат да съхранят здравето според Аюрведа. Горещата храна помага на храносмилателната система, докато студената ѝ пречи.

Това ще рече умерено топла храна, която няма да дразни стомаха и от която организмът ще успее да усвои всички полезни съставки. Горещите и студените храни и напитки не влияят добре и затрудняват работата на целия храносмилателен процес. Не на последно място, студените и горещи храни са вредни за зъбите – те увреждат зъбния емайл и той може да се напука. Възможно най-неблагоприятният вариант е да се комбинират гореща храна и ледено студена напитка към нея.

Разбира се, древната наука няма предвид, че храните, които се консумират, трябва да са с точно определена температура. Подходът към храненето в Аюрведа е базиран на това към кой телесен тип (доша) принадлежите:

Мъдростта на Аюрведа: как да се храните според телесния си тип

Още полезни статии, които да прочетете: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти