Свойствата на моркова, които го правят Краля на зеленчуците

Морковите зареждат организма с енергия, здраве и красота. Още поетите в Рим наричали моркова "краля на зеленчуците" и пишели в негова чест цели поеми. В наши дни морковите присъстват в менюто на всички хора, които се опитват да водят здравословен начин на живот.

В морковите се съдържа няколко пъти повече провитамин А, отколкото в другите плодове и зеленчуци. Тази удивителна съставка поддържа здравето на сърцето, нормализира кръвта, подобрява и стимулира работата на черния дроб и бъбреците. А тяхното състояние осигурява добрия вид на кожата и тена й. Освен това в морковите има много калций, желязо, фосфор, йод, мед, кобалт, витамини В1, В2, В9, С, D, E, K, фолиева киселина.

Снимка: pexels.com

В древни времена са лекували лошо заздравяващи рани и язви, а сокът му са пиели при цистит, бъбречни болести и запек. Тъй като в този зеленчук има и много калий, той е полезен при сърдечносъдови болести. Например след инфаркт на миокарда е изключително полезно да се пие сок от моркови. Морковите са полезни като профилактично средство при анемии и слабо зрение.

Полезни са всички части на този невероятен зеленчук - от корените му до шумата, в която се съдържа много калий. Листата на морковите например са полезни при безсъние, ако наложите на тила си от тях.

А какви са полезните свойства на морковите, можете да прочетете ТУК >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти