Ефикасни ли са ваксините срещу новите щамове на COVID-19 и могат ли имунизираните да предават вируса?

коронавирус ваксини
Снимка: iStock

Европейският център за предотвратяване и контрол на заболяванията публикува технически доклад за риска от предаване на новия коронавирус от повторно заразени хора или от заразили се след ваксинация, предава БТА.

Според доклада този риск е нисък. „Много насърчаващо е да видим, че случаите на повторна зараза със SARS-CoV-2 са доста редки. Радваме се и на ранните положителни индикации, че рискът от предаване на заразата изглежда намален при ваксинираните. Макар и да е необходимо да се наблюдава отблизо ефектът от новите притеснителни варианти върху предаването на вируса, очакваме общият брой на заразените значително да намалее с увеличаването на ваксинираните“, каза директорът на центъра Андреа Амон.

В докладът се стига до извода, че няма изследвания, измерили пряко предаването на SARS-CoV-2 от повторно заразени с него хора на контактни лица. Има данни обаче, че случаите на повторно заразяване са редки. Изследвания, проследили преболедували пет до седем месеца след като са оздравели, установяват, че защитният ефект на предишното заразяване е много висок - 81% - 100% през този период. Тези изследвания обаче са извършени преди появата на притеснителните варианти. Има данни, че при B.1.351 (южноафриканския вариант на вируса) и P.1 (бразилския) имунитетът не е толкова силен.

Вижте в галерията долу какви са изводите за предаване на вируса от ваксинираните, направени в доклада Европейският център за предотвратяване и контрол на заболяванията, и измерената ефективност при други проучвания.

Какво знаем за ефикасността на ваксините и предаване на коронавируса от имунизирани

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти