Кои са международните сертификати за биокозметика

Кои са международните сертификати за биокозметика
Снимка: Thinkstock

Намираме се във време на интелигентно потребление и добре информационно общество. Затова изборът на продукти трябва да става на базата на получената информация за качество и доказан произход.

Когато става въпрос за биокозметика, най-сигурният начин да проверим био продуктите, са международните сертификати за качество, които гарантират натуралният произход и високото качество.

BDIH, Германия

Федералната Асоциация на производствените и комерсиални компании, основана през 1951 г. обединява в моментно около 500 производители и дистрибутори на натурална органична козметика, фармацевтични препарати диетични добавки, средства за лична хигиена и стоки с медицинско предназначение.

Козметиката, която притежава сертификата BDIH се изготвя единствено то натурални органични суровини, такива като растителни масла, растителни восъци, растителни екстракти и етерични масла. BDIH осъществява глобален контрол за производство на козметика в съответствие със следните строги стандарти:

Минимум 95% от всички ингредиенти в състава са длъжни да бъдат органични
В състава на продукцията не трябва да присъстват силикони, парафини, минерални масла, изкуствени оцветители, ароматизатори, ГМО

Забранено е използването на суровини с животински произход (като масло от норка, мазнини от мармот, мазнини от други животни, както и животински колаген)

В качеството на консерванти е разрешено да се използват само консерванти с природен произход. Не бива да се използва опаковка за съхранение на продукта, която съдържа PVC и други халогенирани полимери. Не се допуска провеждане на опити над животни при тестването на суровините.

ICEA, Италия

Институтът за етично и екологично сертифициране се явява основният сертифициращ орган за натурална козметика в Италия. Козметиката, която съответства на всички строги условия на този сертифициращ орган, получава статуса органична и на опаковката ѝ са оказани съответните обозначения.

А основните изисквания на сертификата ICEA са следните:
*Не бива да се използват химически, синтетитчни консерванти, синтезирани оцветителни, стабилизатори, ароматизатори, продукти, получени от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО

*Вредни технологии: атомен разпад на продуктите, химическо консервиране, аерация на продукти във вакуумна опаковка, обработени храни с фенол, радиоактивно облъчване

*Не се допуска провеждане на опити с животни при тестването на суровините

*Не е разрешено използването на суровини с животински произход, при получаването на които им е нанесена вреда, например животински колаген или еластин.

ECOCERT, Франция

Независима екологична организация, призната от Френския комитет по акредитация COFRAC. Стандартите на ECOCERT са с най-строгите изисквания към екологичната чистото на ингредиентите за козметичните продукции. Те включват в себе си пълен отказ от вещества с животински произход и продукти от нефтопрепаротка. Използването на компоненти, сертифицирани от ECOCERT гарантират високо качество и безопасност на продукцията.

ECOCERT са разработили и утвърдили стандартът COSMEBIO, който определя официалните норми за производство на натуралната и органична козметика във Франция, съгласно които:

*Козметичните формули са длъжни да имат в състава си не по-малко от 95% компоненти с природен произход

*Тези компоненти са длъжни да бъдат органични – отглеждани с помощта на биологично земеделие

*Не бива да съдържат продукти от нефтопреработката, силикони, генетично-модифицирани съставки, изкуствени консерванти, синтетични аромати, оцветители и продукти с животински произход

*Не бива да се тестват върху животни

*Процесът на производство и опаковъчните материали са длъжни да съответстват на екологичните норми

NaTrue, Белгия

Сертификат за качество на природна натурална козметика, екокозметика. Международният стандарт NaTrue е в тясно взаимодействие с органите на Еврокомисията и Съвета на Европа. Некомерсиална организация открита за сътрудничество с производителите на козметична продукция. Неийната основна цел – реална оценка на качеството на козметиката, разработката на единен подход към сертификацията и общата система за оценка за всички производители в Европа.

Основните  изисквания:
Забранено е използването на вредни или съмнителни химически вещества, а също продукти от нефтопреработка, аромати, консерванти, оцветители, ароматизатори, силикони, полимери

*Забранено е използването на вещества, получени от генно-модифицираните организми и радиоактивни вещества

*Да не са тествани върху животни

*Съставът да бъде от серифицирани природни растителни компоненти

*Опаковката да бъде от биоразградими материали

Vegan Society, Великобритания

Образователна и благотворителна организация, която поддържа и насърчава вегетарианския начин на живот. Веганството – това е начин на живот, който се състои в стремежа да се изключат, до колкото е възможно и практически осъществимо, всякакви форми на експлотация и жестоко отношение към животните, използвани за производство на хранителни продукти, дрехи и други цели. Обществото е било сформирано през 1944 г. Марката Vegan има статута на признат международно вегетариански стандарт. Всички продукти маркирани с логото на организацията гарантирано съответстват на всички изисквания на Веганското обществото.

При разработката на продуктите не се допуска:
*Използването на всякакви компоненти от продукти с животински произход, странични или производни

*Провеждането на всякакви опити с животни, инициирани от производителя, от негово име, или друго лице, контролирано от производителя

*Използването на ГМО, които съдържат животински гени

Soil Association

Английска организация, основана през 1946 г., която се занимава със сертифицирането на био продукция. Това е много влиятелна структура в Европа, която пръа въвежда в обръщение названиетото "органична козметика". Днес сертификацията от Soil Association получават не само козметични средства, но и хранителни продукти, заведения за обеществено хранене, магазини. Soil Association се ползва с покровителството на Кралското семейство.

Основни изисквания:
*Производителите са длъжни преимуществено да използват компоненти с растителен произход

*Суровините трябва да бъдат свежи и преработката им трябва да се осъществява механични, максимално щадящи методи без използването на вредни химически вещества

*Забранено е използването на изкуствени оцветители, ароматизатори, продукти от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО и продукти, получени от мъртви гръбначни животни.

Изключение правят ингредиенти, които се добиват без насилие над животните и имат органично сертифициране. Всички вещества се проверяват за отсъствие на токсичност и биоразграждане. Забранено е тестването на продуктите над животни.

Процесът на производство и опаковъчните материали трябва да съответстват на екологичните норми.

Производителите се ангажират да правят всичко възможно за защита на природните богатства на планетата и предотвратяване на замърсяването на околната среда при всички етапи на производство

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти