Когато тренирате, а резултат не виждате

Когато тренирате, а резултат не виждате
Снимка: Thinkstock

Всеки, който се е подлагал на определен режим за отслабване, е достигал до момента, в който  резултати спират да се забелязват.

Това е стигането на така нареченото "плато". Никак не е приятно да си се амбицирал силно да постигнеш конкретни резултати, да тренираш упорито и да правиш всичко както трябва и в един момент просто да видиш, че сякаш това няма никакво значение.

Как да се преборим с това състояние и да продължим с режима си?

Не си търсете извинения
Най-лесният начин е да се разочаровате, да се депресирате и да използвате достигането до "платото", за да зарежете отслабването и да се върнете към старите си навици. Най-удобно е да намерите оправдание, за да спрете да тренирате, но замислете се – заслужава ли си да се откажете от всичко, само защото за момента изпитвате трудности?

Поставете си нови цели
Може би достигането до "платото" трябва да ви говори, че имате нужда да си поставите нови цели и да преследвате тях. Когато човек има мечта, която иска да постигне, това осмисля до голяма степен целия му живот. Най-страшно е да загубите мотивацията си и да спрете устрема към мечтите.

Пробвайте нови неща
За да излезете от "платото", което понякога може да се явява и като "блато", в което се затъва, е добре да пробвате нещо ново. Променете програмата, по която тренирате или хранителния си режим, а може и да се насочите към изцяло нов вид спорт, който да ви бъде интересен и да го практикувате с ентусиазъм.

Не се разсейвайте
Може би сте спрели да постигате желаните резултати, защото не се стараете достатъчно. Замислете се дали не се разсейвате прекалено много с разговори във фитнеса или по телефона или пък има нещо друго, което отвлича вниманието ви.

Не се вманиачавайте
Може би свалянето на определени килограми е ваша идея фикс, но не забравяйте, че все пак сме хора и не роботи и понякога тялото има нужда от почивка. Не се вманиачавайте в цифрите и не се качвайте на кантара по три пъти на ден с изгарящото желание той да ви покаже така желаните от вас числа. Те няма да се променят за няколко часа или няколко дена. Дайте си време да постигнете резултатите, които гоните и не очаквайте чудеса.

Ако все пак положението ви се струва отчайващо, потърсете помощта на професионален треньор или диетолог. Може би те ще имат правилните отговори на вашите въпроси и ще успокоят притесненията ви.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент