Великденските трапези по света

Традиционна великденска трапеза в Италия
Снимка: Thinkstock

Предстои един от най-големите християнски празници - Великден. Честта за подготовката на перфектната празнична трапеза е в ръцете на домакините, които винаги се стараят да изненадат близки и роднини с различни и вкусни ястия.

За тези, които търсят вдъхновение, представяме традиционната храна, която съпътства Христовото Възкресение в страните по света, a ако сте нетърпеливи, вижте и новата ни галерия с тях ТУК.

Русия

Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.

Италия

На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.

Гърция

Тестено изкушение, наподобяващо козунак, с добавена ароматна есенция краси гръцката трапеза. Около него се нареждат ярко червени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.

Източна Европа

Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста е неизменна част от Великденската трапеза, най-вече за народите от Словения и Хърватия.

Испания

Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарнирана с твърдо сварено яйце.

Великобритания

Традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.

Мексико

„Capirotada" е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.

Грузия

На почит в страната е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде благословена от свещеник.

Германия

Великият Четвъртък в Германия е известен като „Gründonnerstag" или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден немците да се хранят със зелени на цвят храни.

България

На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.

* Разгледайте и новата ни галерия, посветена именно на великденските блюда по света.

Прочетете още:

Сварете здрави великденски яйца

18 начина да боядисате великденските яйца

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти