Храни за здрава коса, мигли и вежди

Храни за здрава коса, мигли и вежди
Снимка: netinfo

Д-р Райна Стоянова

Есента е сезонът, когато се проявяват всички щети нанесени от лятото и морето върху косата, миглите, веждите и ноктите ни.

>> Виж още: Ежедневните навици на жените с красива коса >>

>> Виж още: Домашни рецепти против мазна коса  >>

Ако имате проблеми с косата и всички останали кожни придатъци, освен с грижа отвън, трябва да се постараем сериозно и системно и за хранителния си режим.

На първо място, както кожата, така и косата и миглите, се нуждаят от достатъчно вода.

Повечето хора не се замислят за водния си прием. Една четвърт от обема на косъма се дължи на водата. Само ако е добре хидратирана, косата е гъвкава, мека и податлива на обработка.

Вторият важен за космите и кожата елемент е желязото. Ако в организма няма достатъчно желязо, се развива желязо дефицитна анемия.

Около 10-15 мг желязо дневно са нужни на организма при нормални обстоятелства, а при бременност – нуждите се удвояват. Този важен микроелемент участва в пренасянето на кислород и ако липсва, косата и миглите ни страдат.

В диетата ни желязото присъства в две форми: хемово и нехемово. Хемовото желязо е по-лесно за усвояване от организма и се среща в животинските продукти – месо и субпродукти, особено в червените меса, богати на хемоглобин. Нехемовото желязо се намира в растителните и млечните продукти.  

За да си набавите достатъчно желязо с храната и за да сте сигурни, че го усвоявате, е добре да разчитате на хемовото желязо, което се среща в най-големи количества в пилешки и телешки дроб, стриди, телешко месо, червено пуешко месо, патешко и щраусово месо, риба тон, пилешки бутчета, свинско, агнешко, яйчен жълтък и морски дарове.

Веганите или вегетарианците, както се досещате, срещат повече трудности с пълноценното усвояване на желязото и проблемите с косата и миглите са доста чест проблем при тях. Проблемът идва от факта, че хемовото желязо от животински продукти, се усвоява до 35%, докато нехемовото, в много малко количество (от 2 до 10%) в зависимост от възможностите на конкретния организъм и комбинациите с други храни.

Източници на нехемово желязо са млечните, бобовите, сусамовите семена и таханът, меласата, сушените сливи, зеленолистните зеленчуци, кашуто и тиквените семки. За разлика от хемовото желязо, нехемовото може да се повлияе от приема на други храни, които блокират усвояването му. За да подпомогнете пълноценното усвояване на желязото приемайте го с храни, богати на витамин С и други киселини, като например млечна киселина. Малко количество портокал, лимон, грейпрфрут или ферментирала млечна напитка - например айрян или кефир са чудесен избор.

Богатите на фибри продукти пък пречат на усвояването му, заради наличието на фитинова киселина. Чаят и кафето, съдържащи танини също възпрепятстват усвояването на желязото. Полифенолите от шоколада и червеното вино, както и от плодовете с лилаво-червен цвят също пречат на абсорбцията на важния микроелемент.

След желязото, но не по-малко важен особено за здравето на косата и миглите, е и микроелементът цинк. Цинкът влиза в състава на почти всички продукти за борба с пърхота и косопада. За съжаление тялото ни не може само да го произвежда, нито да трупа запаси, но затова пък можем да си набавим много от този микроелемент с храната.

Дали телешко, свинско или птиче – отново месото съдържа най-голямо количество цинк. Вегетарианците си осигуряват нужното количество с приема на млечни продукти (особено сирене) и яйца, а веганите – чрез ядките, овесените ядки и пащърнака.
Жените се нуждаят от 7 мг цинк дневно – съдържа се в 6 супени лъжици овесени ядки за закуска или пащърнак, приготвен за обяд.

За да имат косата, миглите и веждите хубав цвят и да не побеляват бързо, се нуждаят от още един метал – мед. Наличието на мед си личи по лъскавината на косата.

Естествени източници на мед са черният сусам, зрелият фасул, грахът, пшеницата, сушените сини сливи и повечето ястия от морски произход. Стридите и скаридите съдържат достатъчно количество мед, минералът може да се набави от черен дроб, пресни зеленчуци, ядки и семена.

| Как да се грижим за боядисаната коса |

Изключително важно за доброто здраве на косата е доброто захранване с белтъчини. Необходимо е да се консумират белтъчини, изградени най-вече от сярaсъдържащи аминокиселини: цистеин, метионин, цистин, аргинин и лизин.

За да бъде косата в добър вид, от особено значение е състоянието на скалпа и въобще цялостният вид на кожата, а тя има нужда от витамин А – той регулира обменните процеси на епитела. Без него кожата няма да се развива добре и да бъде в добро състояние.

Витамин А има в млякото и млечните продукти, яйчния жълтък, черния дроб, хайвера, кравето масло, рибеното масло, растителните масла,тъмните листни зеленчуци, доматите, червените чушки, морковите, ябълките,прасковите, кайсиите, пъпеша и цитрусовите плодове.

Както сами разбирате, разнообразието в хранителния режим, пълноценното и балансирано хранене, а не лишенията и диетите, е в основата на доброто здраве на косата, миглите и веждите.

| А как да се храним за красива кожа - вижте тук |

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти