Голямата сила на малките неща

Голямата сила на малките неща
Снимка: Thinkstock

Кое е първо – яйцето или кокошката?

Май ще се окаже, че отговорът на този въпрос не е от толкова голямо значение поради факта, че кокошето яйце намира един наистина достоен съперник в лицето на пъдпъдъчето, което, макар и 3–4 пъти по-малко (от 5 до 16 грама), съдържа 3 пъти повече витамини…

Яйцата от пъдпъдък са с много различна пигментация – от наситени големи кафяви петна до светла, почти бяла повърхност с едва забележими и ситни петънца. Мнозина от нас по един или друг повод са се наслаждавали на красотата и очарованието, което излъчват малките, симпатични яйчица с екзотични шарки. Освен че намират достойно приложение в кулинарията, в различните места по света, пъдпъдъчите яйца носят и своя символика – в Малайзия например гнездо с пъдпъдъчи яйца символизира семейно щастие, любов и сговор.

Лечебни свойства

Яйцата от пъдпъдък могат да се намерят през цялата година. Те са подходяща храна и за деца (когато са пресни), тъй като притежават висока хранителна стойност, богати са на витамини и са лесно смилаеми. Полезни са при предотвратяване на хранителни алергии, както и за лечението на някои от тях.

Пъдпъдъчите яйца се подходящи при диетично хранене, засилват имунитета на човешкия организъм и помагат в борбата с високото кръвно налягане. Едно от основните им предимства е, че са подходящи за консумация и от диабетици. Тонизиращите свойства на пъдпъдъчите яйца са били известни отдавна на китайците и японците и те смело ги консумирали и в сурово състояние – при това по няколко на ден. 

Няколко бързи кулинарни идеи

Пъдпъдъчите яйца могат да се използват за същите ястия, както и кокошите, особено когато са сварени. Разбира се може да си сготвите и омлет от пъдпъдъчите лакомства, но за него ще ви трябват не по-малко от 10–15 броя (ако не сте особено гладни), тъй като около 4 пъдпъдъчи яйца се равняват на 1 кокоше. За разлика от по-големите си събратя – кокошите яйца, тези от пъдпъдък могат да се добавят и към редица изискани специалитети, тъй като по неповторим начин придават на ястията изискан естетически вид.

Пъдпъдъчите яйца са идеални за украса към различни салати и предястия. Незаменими са и когато ви предстои да организирате парти – с яйца от пъдпъдък хапките стават наистина красиви, а и неустоими на вкус, когато са в подходящата апетитна комбинация – с маслина например. Може също да приготвите и шишчета от сварени пъдпъдъчи яйца, маслини, шунка или подходящи зеленчуци.

Припомни си още:

Как да варим яйца

Най-здравословната закуска е с яйца

Омлет – яйца и въображение

Яйца „Бенедикт“

Забулени яйца и хрупкава палачинка

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти