Лечение на женските болести с природни средства

Лечение на женските болести с природни средства
Снимка: Thinkstock

По данни и информация за здравето на жените в Европейския съюз заболяванията на женската полова система водят до сериозно влошаване на качеството на живот, като в редица случаи застрашават и репродуктивните възможности.

Причини за репродуктивни проблеми вследствие на патология най-често са: възпалителни процеси и инфекции, ендометриоза, аномалии на яйчниците, хормонален дисбаланс при поликистозни яйчници и др. Отлагането на бременността на все по-късен етап е сред причините за скока в заболяванията от миоми и кисти на яйчниците.

Много жени търсят помощ поради възпалителни заболявания на влагалището или шийката на матката, които могат да доведат до безплодие или извънматочна бременност. А под влияние на неблагоприятни фактори от околната среда, стрес и заболявания все по-често се наблюдава преждевременно навлизане в пременопауза и менопауза, които могат да отключат сърдечносъдови заболявания, остеопороза, рак на гърдата и др.

Как с природолечение може да се съхранят репродуктивните възможности и да се излекуват редица заболявания, без да се стига до хирургична намеса и до редица неблагоприятни за здравето на жената последствия?

Един от най-популярните немски натуропати и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл* дава своите съвети по тези проблеми въз основа на дългогодишната си практика с природни методи, хомеопатия, китайска медицина, ирисова диагностика, аюрведа, Шуслерова терапия и др. За пети път тя гостува у нас по покана на Европейското общество по интегративна медицина в България, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.

Ендометриоза - болезнен цикъл и хронични болки в долната част на корема са обичайните симптоми
Ендометриозата е едно от заболяванията, което може да доведе до безплодие. При него маточната лигавица се разраства извън маточната кухина. Ендометриални клетки могат да се открият по други органи в таза - пикочния мехур, дебелото черво, яйчниците или яйчниковите тръби. Възможно е тази тъкан да се разпространи по стената на влагалището и червата.

Макар и рядко са наблюдавани отделни участъци дори в белите дробове и мозъка. Ендометриалната тъкан, образувана на неправилно място, участва в цикличните промени на матката.

Това води до твърде болезнен цикъл, съпроводен със силни болки в таза. Заболяването е причина жената да не може да зачене заради липсата на овулация.

Среща се при около 10% от жените в репродуктивна възраст. Рискови фактори за развитието на ендометриоза са възрастта, нaднормено тегло, менструални нарушения, има и генетична предиспозиция. Страдащите от ендометриоза по-често развиват и автоимунни заболявания, например ревматоиден артрит.

Традиционната медицина използва за лечение методи като лапароскопско отстраняване на ендометриалното огнище и хормонално лечение с гестагени. Хормоните се дават, за да провокират преждевременна менопауза. Оперативното отстраняване не може да елиминира всички клетки. Рискът от повторна поява на ендометриоза достига до 15%. Но има и различни начини за подход към този проблем, които са по-щадящи към женския организъм и са насочени към третиране на корена на проблема, към причините за възникване на състоянието.

Женският организъм още в млада възраст до климактериума е регулиран чрез набавяне на изкуствени хормони като противозачатъчни, за лечение на акне, при болезнена менструация, при проблеми с щитовидната жлеза, като терапия при настъпването на менопуза. Те обаче не могат да се разградят по начина, по който се усвояват в организма естествените, и се превръщат в токсини.

Приемането на хормони за продължителен период се отразява върху задържането на Чи енергията в черния дроб. Те са една от основните причини за ръста на заболяването в 21 век, както и псевдохормоните от околната среда.

Съветите на Ангелика Волфскийл включват една цялостна промяна в начина на живот и в храненето, както и лечебни схеми за изчистване на организма на клетъчно ниво и връщането на здравословен баланс.

Препоръки за хранене
Болните от ендометриоза трябва да се откажат от месото, млякото и млечните продукти. От менюто трябва да се премахнат също пшеницата и всички продукти, съдържащи глутен, свързан с възпалителните процеси в организма. Като заместител на хляба, може да се прави хляб от елда, има също комбинации от нахут, просо и др. Подходящи храни са: киноа, амарант, кафяв ориз.

Консумирайте много пресни плодове и зеленчуци, студенопресовани масла (нощна иглика, ленено масло или зехтин). Бохатите на фибри храни помагат за изчистването на токсините и елиминирането на излишъка от естроген. Много полезни са всички видове зеле, броколи, репички, защото са богати на глюкозинолат.

В пресния и стар лук, праза има друго полезно вещество - сулфид. Продуктите, богати на каротиноиди, са моркови, кайсии, домати, някои видове тиква. Зеленчуци като броколи, карфиол, спанак, лук и др. са ценни заради съдържанието на субстанции, които помагат за балансирането на нивата на естроген в организма. Антиоксидантите (полифеноли) можете да си набавите чрез червено вино, ябълки, малини и боровинки. Бобови, картофи, пшеница и ръж са богати на протеаза инхибитори. Полезна е и мазната риба (омега-3 мастни киселини).

Шуслерова терапия за успокояване на възпалението на маточната лигавица:

Сутрин – 5 табл. от сол №4 калиев хлорид, разтворени в чаша вода;
На обяд – 5 табл. сол №11 силицея, разтворени в чаша вода;
Вечер – 5 табл. сол №9 натриев фосфат, разтворени в чаша вода.

Тази комбинация трябва да се приема в продължение на месеци, за да се постигне траен ефект.

Сол №4 въздейства върху лигавиците и укрепва тази на матката. Дава се като допълнение към противовъзпалителни препарати, когато заболяването заплашва да стане хронично, затова помага и при ендометриоза. Сол №9 регулира киселинността на тъканите, а оплакванията при ендометриоза се засилват при повишена киселинност на организма. Сол №11 има регулиращ ефект върху лигавиците.

Правилното хранене и Шуслеровата терапия заедно с повече физическо движение, методи за отпускане и релаксация помага за овладяването на симптомите. Двигателната активност помага за повишаване на нивата на ендорфини – естествените болкоуспокояващи на организма. Масажи, кални бани и йога са още една добра мярка за симптоматично лечение.

Ако имате наднормено тегло, отслабнете. И се откажете от тютюнопушенето!

Поликистозни яйчници – болестта, скрита зад много „лица”
Синдромът на поликистозните яйчници е заболяване, което се проявява с наследствена предиспозиция при 5-10% от полово зрелите жени. Началото на болестта може да се определи обикновено между 15 и 25-годишна възраст. Свързан е с хормонални разстройства и е една от причините за безплодие и стерилитет.

Симптомите са разнообразни и това често затруднява диагностицирането: нередовна менструация, акне, наднормено тегло, резки промени в настроението, нетипично, прекомерно окосмяване, изтъняване на косата или косопад, тъмни петна по кожата, нерегулярни болки в таза, умерена до тежка депресия, повишаване на мъжките полови хормони в кръвта, безплодие, инсулинова резистентност, метаболитен синдром (диабет, артериална хипертония и др.)

Има много фактори, които предразполагат към развитието на поликистозни яйчници: генетични, излагане на синтетични естрогени, инсулинова резистентност. От гледна точка на натуропатията кистите на яйчниците са сигнал, че по някакъв начин жената потиска своето творческо начало.

Ангелика Волфскийл съветва дамите да не се боят да вървят по собствения си път, да бъдат искрени пред самите себе си, да действат според вътрешните си влечения.

Нужни са комплексни промени в живота си, за да може жената да се пребори с коварното заболяване и да реши репродуктивните си проблеми:

- При инсулинова резистентност е много важна промяната на начина на хранене – закуската да е най-обилното и калорично ядене през деня, а на вечеря да се приема най-малко храна. Особено важно е да се спре употребата на всякакви захарни изделия.

- Жената трябва да се пази от влага и студ, особено в дните на менструалния цикъл, когато организмът е по-уязвим. Натрупването на студ и влага в долната половина на тялото може да провокира образуването на кисти и миоми.

- Редовният спорт (2-3 пъти седмично) помага за регулирането на хормоналния баланс и на нивата на инсулина.

- Спрете приема на противозачатъчни - хормоналната терапия води до увеличаване на броя на кистите.

- Терапия с Шуслерови соли за балансиране на хормоните при поликистозни яйчници:

ШС №4 калиев хлорид - най-важното средство за жлезите, неутрализира псевдохормони и токсини;
ШС №6 калиев сулфат - активира вътреклетъчно обмяната на веществата;
ШС №7 магнезиев фосфат - подхранваща сол за вегетативната нервна система.

Миоми – водеща причина за гинекологични операции

Маточните миоми засягат около 70% от жените, заболяването е сред водещите причини за гинекологични операции. Миомата е доброкачествен тумор (образувание на маточната мускулатура), чието нарастване е свързано с хормоналния баланс и нивата на естрогена. Понякога миомите спонтанно изчезват. Това се случва обаче едва след настъпване на климактериума, а дотогава жените може да се сблъскат с обилно менструално кървене или неправилни маточни кръвотечения, които понякога водят до анемия.

Обемът на матката може да нарасне, при което жената изпитва чувство на тежест, напрежение. Пикочният мехур е притиснат, в резултат се стига до често уриниране или дори инконтиненция. Възможни са силни болки в корема, затруднена дефекация.

Повлияване на маточните миоми е възможно и със средства от неконвенционалната медицина, включително и с Шуслеровите соли. Терапията на Ангелика Волфскийл включва комбинация от: сол №1 калциев флуорид, №4 калиев хлорид, №10 натриев сулфат и №12 калциев сулфат (по 10 таблетки от всяка сол дневно, разтворени в чаша топла вода).

Тъй като за овладяването на проблема е нужно връщане на хормоналния баланс, Волфскийл съветва да се направят промени в храненето - да се избягват захарта и захарните изделия, животински белтъци и сурова храна, да се правят упражнения за балансиране на енергийните меридиани в тялото и релаксация.

*Ангелика Волфскийл вече 30 години помага на своите пациенти с най-различни методи от холистичната медицина: хомеопатия, Шуслерова терапия, енергийна терапия, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. Тя е сред най-популярните и квалифицирани лектори по темите „Здравословно хранене” и „Биохимията на д-р Шуслер”. Преподавател е към Свободния съюз на натуропатите в Германия и ръководител на школата за натуропати SURYA. Книгата й „12-те соли на живота” е един от най-успешните и високо оценени от критиката наръчници по Шуслерови соли в немскоговорящите страни. „Шуслерови соли за деца” е първото българско издание на нейния наръчник за лечение на детските болести с помощта на Шуслеровата терапия. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти