Как е актулно да тренираме тази година?

Биляна Божилова

За 11-та поредна година „Американският колеж за спортна медицина“ (ACSM) публикува годишен доклад с фитнес тенденциите за новата година.

В доклада участват 1801 фитнес професионалисти, сред които персонални треньори, физиотерапевти и университетски преподаватели.  

Едно от най-важните уточнения за доклада е, че определен вид тренировка не може да бъде включена в списъка, без да е проверена във времето като ефективна и здравословна.

Така за 2017 година като водещи фитнес трендове се открояват HIIT (високо интензивни интервални тренировки), тренировки със собствено тегло, йога и преносими технологии за изчисляване на постигнатите резултати.

Още фитнес тенденции и повече информация за тях ще намерите в нашата галерия:

Снимка:

Снимка: Thinkstock

Преносими технологии

Фитнес тракери и смарт часовници са сред най-предпочитаните подаръци през последните години. Според ACSM трендът ще продължи да се развива и през 2017-а.

С времето тези устройства стават все по-точни и хората им се доверяват все по-често. Освен да отчитат изминатите километри и изгорените калории, фитнес тракерите следят сърдечния пулс, снабдени са с GPS тракинг и други полезни екстри.

Снимка: Thinkstock

Тренировки само със собствено тегло

Тренировките без допълнителни уреди и тежести стават все по-популярни. Лесни за практикуване от хора на всякаква възраст, с различно ниво на физическа активност. Навсякъде и по всяко време. Напади, коремни преси, лицеви опори, планкове, има толкова много ефективни упражнения за влизане във форма без разходи за уреди, тежести и зали.

Снимка: Thinkstock

HIIT – високо интензивни интервални тренировки

Този тип тренировки ускоряват изгарянето на калории с високо интензивни упражнения и кратки почивки. Такива упражнения се използват в повечето фитнес програми – от пилатес до кросфит. За начало опитайте 15 до 20-минутна HIIT тренировка с редуване на 45 секунди клек тяга, 15 секунди почивка, 45 секунди напади и 15 секунди почивка.   

Снимка: Thinkstock

Силови тренировки

Отминаха времената, в които кардиото беше ключът към перфектната фигура. Днес всички са наясно, че предимствата на силовите тренировки като изграждане на мускулна маса, удължаване на живота и защита срещу редица болести (диабет, болки в гърба) няма как да бъдат пренебрегнати. Жените вече не се притесняват, че силовите тренировки водят до загуба на женственост, а ги използват за изгаряне на повече калории и ускоряване на метаболизма.

Снимка: Thinkstock

Упражнението е лекарство

Редовните упражнения намаляват риска от сърдечно-съдови, ракови, костно-мускулни, неврологични и други заболявания. Затова ACSM и Американската медицинска асоциация лансират глобалното движение „Упражнението е лекарство“, което окуражава лекарите да препоръчват физически активности на пациентите си и обратното, фитнес специалистите да работят с лекари при създаване на диетични и фитнес режими. 

Снимка: Thinkstock

Йога е повече от мода

Тази древна духовно-физическа практика, освен физическата форма, подобрява настроението и сексуалния живот. Йога се практикува от хиляди години и е част от модерния фитнес живот от десетилетия, как продължава да е толкова популярна? ACSM отбелязва, че освен традиционните ащанга, хата и виняса йога, се развиват и нови видове йога – въздушна, гореща и айенгар (с въжета и други помощни средства).   

Снимка: Thinkstock

Функционален фитнес
Функционалните тренировки дават сила, която влиза в употреба – с нея може да пренасяте мебели, да премествате куфарите си и да носите малкото си дете. С други думи, подобрява координацията, баланса, силата, мощта и издръжливостта, и помага да извършвате нормални ежедневни дейности с намален риск от травми. Функционалният фитнес се използва също в клинични програми за рехабилитация и независим живот на възрастни хора.

Снимка: Thinkstock

Тренировки на открито

Дори персоналните фитнес инструктори вече препоръчват тренировки извън фитнес залата. От джогинг и баскетбол до екстремни занимания като скално катерене и каякинг, фитнес специалистите окуражават клиентите си да превърнат тренировките във вълнуващи преживявания. Тренировките на открито имат и ментални предимства – зеленината навън подобрява настроението за секунди. Освен това спиращите дъха планиниски гледки са много по-мотивиращи от телевизионните екрани във фитнес залите.

Снимка: Thinkstock

Групови персонални тренировки
Този тренд комбинира ефективността на индивидуаните фитнес тренировки с икономичността на груповите занимания. Малка група от 2 до 4 човека наема персонален треньор и си поделя разходите му. Това носи предимства и на фитнес инструкторите, които стават по-креативни в създаването на пакети от персонални сесии, с които по-лесно се популяризират и привличат повече клиенти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти