Как да отслабнем с алкалната диета?

Как да отслабнем с алкалната диета?
Снимка: Thinkstock

Знаете ли какво е общото между Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу, Дженифър Анистън, Кирстен Дънст? Освен, че са едни от най-популярните личности в шоубизнеса?

Всички те са привърженици на хранителния режим с т. нар. алкални храни.

Вероятно и вие сте чували от различни източници за популярната алкална диета, но в този материал ще ви разкажем малко по-подробно за това какво точно представлява философията на този начин на хранене.

Алкалната диета спада към вегетарианския начин на хранене - можем да консумираме всичко без месни продукти.

Разработена е по-задълбочено от нюйоркския лекар д-р Уилям Хауърд Хей през 1907 г., който смятал, че натрупването на киселини в организма води до увеличаване на теглото, чувство за отпадналост и някои хронични заболявания.

Различното при нея обаче се явява, че храненето е с едни конкретни храни (наричаме ги алкални), чрез които можем да поддържаме идеален Ph баланс в организма си. 

В същността на алкалната диета стои идеята човек да се храни предимно с пресни плодове и зеленчуци, да пие голямо количество течности, най-вече вода, както и да не употребява никакъв алкохол, цигари и кафе. Счита се, че алкалните храни са по-полезни за нашата перисталтика, обработват се по-лесно от стомаха и червата и от тях организмът може да извлече повече полезни вещества.

Полезни са, защото са с ниска киселинност и така неутрализират киселините, натрупани в организма. Именно това спомага за балансирането на нивото на pH в тялото.

Марджони Нолан, която е говорител на Американската диетична асоциация, твърди, че алкалната диета е в основата на доброто здраве. Причината е в това, че се консумират предимно пресни зеленчуци и плодове, освен това се пие и голямо количество течности, като се препоръчва това да е вода. Кафето и алкохолът трябва да се избягват. В този начин на хранене също не е препоръчителна консумацията на пшеница, соя, риба, миди и газирани напитки.

Каква е ролята на pH в организма?

Човешкото тяло разполага с pH на кръвта, отразяващо съотношението между киселини и основи. Стойностите на pH варира между 0 и 14, като 0 означава изцяло кисело състояние, а 14 изцяло алкално. 7 е неутрално състояние.

Кръвта е слабоалкална със стойност на pH между 7,35 и 7,45. Тялото ни пък съдържа около 42 литра течност и естествената форма на тази течност е алкална. Стомахът изисква високо киселинна среда, за да преработи храната (около 1.5 – 2.5 рН), но оптималното рН за всички други течности в организма ни трябва да е около 7.4, за да сме в добро здраве.

Плодовете и зеленчуците в сурово състояние, преобладаващо са хранителни продукти с високо съдържание на силно реактивни вещества, които се свързват със стомашната киселина, неутрализират се и се изхвърлят от организма.

Ежедневният хранителен режим, според философията на алкалната диета, трябва да се състои от 80% алкални храни и 20% киселинни храни. В противен случай идват умората, сънливостта, мигрената, както и увеличаване на теглото, защото тялото ни трупа излишъците под формата на мазнини.

Кои са алкалните храни?

За високо алкални се определят хималайската сол, магданоз, краставиците, маруля и спанак, броколи, кервиз, както и всички видове кълнове. Диня, пъпеш, ананас, киви, грозде без семки, стафиди, билкови чайове, лимонена вода.

Умерено алкални са чушка, зеле, целина, пресни картофи, боб и леща, лимони, зелен фасул, лук и чесън, червено цвекло, зехтин, авокадо,ряпа, аспержи, моркови,  тиквички, чушки, ябълки, круши, грозде, касис, киви, кайсии, банани, авокадо, праскови, тиква, лешници, бадеми, зелен чай и кленова захар или сироп.

Неутралните са пълнозърнестите храни, както и макаронените изделия, овесените ядки, сладководните риби, ориз, масло, ябълки,кайсии, къпини, банани, дини, сливи, череши, манго, портокал, грозде, соево мляко, ръжен хляб и праскови.

Можете да приемате не повече от 20% киселинообразуващи продукти. Избирайте най-добрите - като ръжен, пшеничен и царевичен хляб, череши, пилешко и пуешко месо, извара, пресни яйца, риба (особено сьомга, сардина и скумрия), бобови растения, варива, кафяв ориз, слънчогледови семки, кисело мляко.

Ползи от алкалната диета 

Хранителните режими, в които се съдържа голямо количество животински протеин, понижават Ph-то на урината. Това носи риск от поява на камъни в бъбреците. Тъй като в алкалната диета няма животински протеин, тя има точно обратния ефект като повишава Ph-то на урината. Следователно предпазва от образуване на камъни в бъбреците.

Някои учени твърдят, че този вид хранене може да забави загубата на мускулна маса и костно вещество. В същото време обаче, може да се увеличи хормонът на растежа, което ще облекчи болките в областта на кръста. Различни изследвания доказват, че кандида бактериите, както и някои вируси, не могат да оцеляват в алкална среда.

Според други проучвания хората, които са вегетарианци, имат по-ниски ставки от рак на дебелото черво. Но няма категорични изследвания, че вегетарианската или алкалната диета може да предотврати това заболяване. В крайна сметка голяма част от вегетарианците не пият алкохол и не пушат, така че не би могло да се определи дали диетата е причина за по-малкия риск от рак.

Рискове от алкалната диета

Все още няма доказателства, че алкалната диета може да промени Ph-то на кръвта. Евентуални колебания в Ph-то на кръвта може да са признак за някакъв по-сериозен проблем. Един от тях е бъбречната недостатъчност.

Ако страдате от бъбречни проблеми, имате диабет, тази диета не е а вас съветват учени. Освен това алкалната диета може да понижи нивото на калций в организма, както и нивото на протеина. 

Ако прецените, че искате да преминете на алкален хранителен режим, задължително се консултирайте със специалист, преди да започнете такава диета.

Припомнете си още:

От А до Я за фибрите: всичко, което знаем и не знаем за тях

Как тялото разбира, че е време да престане да яде

8 реалистични съвета за отслабване

Кисело мляко и канела за отслабване

Най-полезните мазнини, от които отслабваме

Най-полезните въглехидратни храни за отслабване

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти