Цветята на Бах: За ежедневието и смелостта на малките крачки

Цветето мимулус
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Обичаме да се възхищаваме на геройската смелост, проявена в необичайни, критични обстоятелства.

Подвизите са изключителни и забележителни и резонират с героя, скрит у всекиго от нас. С героя, който иска да спаси – себе си, другите, света ... Такава смелост несъмнено заслужава възхищение.

Но не по-малко заслужава уважение и подкрепа смелостта, родена в ежедневието, в обичайни, неизключителни, скромни обстоятелства. Смелостта на малките крачки.

Колко често имаме нужда, възможност и желание да бъдем изключителни? В живота ни преобладават привидно сиви (но не и безлични), равни дни и ситуации, в които, без да е нужно да отиваме в крайности,  можем да направим многобройни малки, но важни стъпки напред

Като изберем смелостта вместо страха, устрема вместо отдръпването, стремежа вместо отказа от желанието, порива вместо изкушението да се свием пред новото и непознатото и да останем в сянката си.

Страхът е естествен, здрав начин да предпазим себе си в опасни, неблагоприятни обстоятелства. Преувеличен обаче, постепенно и неусетно той може да се превърне в ненужна спирачка, в стена, която все повече ограничава и свива нашите възможности и изява, нашия естествен порив да растем – и в собствените си очи.

От есенциите на Бах лекът за това състояние е Мимулус.

Ето как Едуард Бах описва нуждата от него:

„Дали сте от онези, които се страхуват; страхуват се от хора или обстоятелства; вие крачите смело, но страхът е ограбил радостта от живота ви; страх от неща, които никога няма да се случат; страх от хора, които реално нямат власт нас вас; страх от бъдещето и какво може да ви донесе то; страх да не се разболеете или да останете без приятели; страх от общественото мнение; страх от хиляди... определени неща, болести, болки, бедност, тъмнина, самота, нещастни случаи. Това са страховете на ежедневния живот. Тези хора пазят в себе си своите страхове и опасения и много рядко говорят за тях”.

Според Бах съществено важна за  преодоляване на това затруднение е и готовността за съпричастие. Когато отворим сърцето и ума си за другите, когато споделим с тях даровете на сърцето и ума, светлината се среща със сянката и двете заедно действат като Божии служители.

Смелостта ни не е нещо обичайно, защото не е въпрос на навик, а на избор, който трябва да правим отново и отново всеки ден – когато попаднем в релсите на познатото и обичайното и сме предизвикани да избираме между навика и рутината от една страна и нежното и деликатно разширяване на границите си от друга.

И всеки път, когато избираме промяната и престъпваме тънката невидима линия на страха от новото и непознатото, увереността в себе си и в избора ни расте, радостта естествено ни изпълва и обгръща, а споделянето с другите отваря нови хоризонти пред очите и сърцата ни.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Прочети още за Цветята на Бах:

Освободи себе си* с Цветята на Бах

Цветята на Бах: За паническия страх и геройската смелост - цветето желтак

Цветята на Бах: За подражанието и интуицията - цветето цератостигма

Цветята на Бах: За фантазирането и реализирането на мечтите - цветето повет

Цветята на Бах: За самотата и сближаването - цветето хотония

Цветята на Бах: За лъжата и смелостта да бъдеш себе си - цветето агримония

Цветята на Бах: За отразената и собствената светлина - цветето лиственица

Цветята на Бах: За условната и безусловната любов - цветето цикория

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти