Бъркането в носа било полезно?

Той те води за носа
Снимка: Thinkstock

Канадски специалисти насърчават децата и възрастните да си бъркат в носа по-често, за да засилят имунната си система, се казва в ново социологическо проучване, цитирано от българската информационна агенция "БГНЕС".

Новите изследвания разкриват, че грозният за мнозина навик всъщност носи ползи за здравето. "Хапването" на малка част от лигавицата в носа ни стимулира имунитета, като вкарва в организма малки и безвредни количества микроби.

Анкетата подкрепя и друга теория, според която подобрената хигиена е предизвикала увеличаването на алергиите и автоимунните заболявания.

Подобно нещо се случва и с гризенето на ноктите. Освен ако ръцете ви не са прекалено мръсни, гризенето на ноктите също можело да повлияе в положителна насока върху укрепването на имунната система.

Експертите от Канада обясняват, че нашият имунитет има своя "памет". Тялото ни води нещо като "бележник" за всички микроби, които е срещал.
Когато дадена бактерия се появи втори път, имунната система вече може да я разпознае и освобождава клетки, наречени лимфоцити, които я унищожават.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти