Говорим си за ...

За да не боледувате – пийте тези 3 билки

За да не боледувате – пийте тези 3 билки
Снимка: Pinterest

Елена Зайцева е най-известната билкарка в Русия.

Тя познава повече от 1100 вида билки и тяхното използване за лечение на различни заболявания. Започва да се занимава с билки от 8-годишна.

През своите 89 години е обиколила много части на страната, включително и Алтай, Далечния Изток, за да събира и подготвя различните билки.

По покана на църкви и манастири обикаля с беседи за билколечението.

Изнася публични лекции за билките в Москва и други градове, включително и пред висококвалифицирани медицински екипи, научни и медицински лечебни заведения. Има син, който е епископ.

Всички плевели лекуват!

Винаги съм казвала: “Ако не искате да боледувате - изкопайте си от градината само три корена - репей, троскот и глухарче.

От тези корени си направете лечебна билкова смес и я пийте.

Аз самата събирам 25 корена, но не всички хора могат да го правят, затова са ви достатъчни и тези трите."

Троскот

Троскотът е упорит плевел, който Господ ни дава буквално под краката ни да го използваме за лечение. Няма градина, в която да не расте. Няма заболяване, което да не лекува, започвайки с очите и свършвайки с онкологията. С него се лекуват всички диви животни, котки и кучета. За човека е безценен с това, че възстановява нарушената обмяна на веществата.

Настойката и отварата от този корен се използват при отоци с различен произход, цистит, не задържане на урина, камъни в бъбреците и жлъчния мехур, заболявания на белите дробове, бъбреците, хроничен бронхит, чревни заболявания, диабет, хипертония. Корените на троскота се използват и като болкоуспокояващо, при подагра, ревматизъм, лумбаго, артрит.

Сокът и отварата от свежото растение може да се приемат през цялото лято - отлично средство при частична загуба на зрение. Лекува и болка ниско в гърба, дисфункция на яйчниците при жените, туберкулоза, ексудативна диатеза, ожулвания. Няма противопоказания за използването му. От корените на троскота ние смилахме брашно и правехме хляб. Той е много по-полезен и вкусен от пшеничния хляб. От него можете да си правите каши, кафе...

Троскот
Троскот
Снимка: Pinterest

Глухарче

Глухарчето също е плевел. В началото на пролетта събирайте листата на глухарчето, накиснете ги два часа в солена вода, за да се извлече горчивината им, и си правете салата. От листата му ние варим супа, а корените ги печем. Корените на глухарчето лекуват злокачествена анемия, рак на стомаха и черния дроб, възпаление на лимфните възли, диатеза, артроза, артрит, деформираща остеохондроза, всички стави. През есента, ако видите глухарче, което не е цъфнало и не е отдало всичките си сила на цвета, изкопайте го.

Глухарчето цъфти през месец април-май и сега е моментът да си направим хубава разходка сред природата и да си наберем от тези слънчеви и пълни с полезни вещества цветове. За да си направите мед, са ви необходими: 400 г цветове, без дръжките (4-5 шепи), на 1 л течност - 1 кг захар, 1 лимон, 1/2 ч. л. лимонтузу.

Набраните цветове се заливат с около 1.5 - 1.8 литра студена вода. Прибавя се 1 лимон, нарязан на дребно и сместа се поставя на котлона. Вари се 10-15 минути. Оставя се да престои 12 часа и след това се прецежда през марля, като цветовете хубаво се изстискват. Течността се измерва. На 1 литър отвара се добавя 1 кг захар. Съдът се слага на котлона и в началото се вари на силен огън, като впоследствие се намаля. Медът се пробва с капка, капната върху чиния. Ако капката не се разлива, значи медът е готов. Не се подвеждайте, като виждате, че консистенцията е по-рядка. След изстиването медът ще се сгъсти.

Минута, преди да се свали медът от котлона, се поставя лимонтузу.

Медът се разсипва горещ, в затоплени бурканчета и се обръща с капачката надолу.

Глухарче
Глухарче
Снимка: Pinterest

Репей

Има природен “академик”, който лекува всички болести. Седи си в земята този академик-репей и чака кога ще го вземат хора и ще започнат да се лекуват с него. Сега почти всеки човек страда от някаква болест. А репеят лекува диабет, бронхит, синузит, ревматизъм, подагра, артрит, болки в кръста, костна фрактура, междупрешленна херния, атеросклероза, заболявания на ухото, хронична коронарна недостатъчност. 

Коренът от репей лекува тумори на черния дроб, дори и цироза на черния дроб, холецистит, бъбречни заболявания, камъни в бъбреците и жлъчния мехур.

Лекува също всички кожни заболявания: изгаряния, рани от залежаване, екзема, косопад, псориазис, лупус еритематозус и т.н.

Репей
Репей
Снимка: Pinterest

Как да си приготвим билките?

За приготвянето на лечебната настойка вземете две супени лъжици с връх от билковата смес (билките се смесват в равни пропорции), изсипете ги в порцеланов или емайлиран чайник и залейте с две чаши вряла вода. Покрийте с капак или кърпа и оставете да престои 30 минути. Прецедете през два-три слоя тензух или цедка и пийте по половин чаша, три пъти дневно, 10-15 минути преди хранене. Всеки ден си приготвяйте прясна настойка, тъй като е безполезно да пиете вчерашната.

Курсът на лечение продължава от един до един и половина месеца. Задължително е да пиете една и съща билка поне месец. Билките наистина лекуват, но го правят бавно, незабележимо, щадящо.

За да избегнете привикването, след края на лечението направете пет дни почивка, а след това продължете да пиете настойката. Занемарените заболявания трябва да се лекуват от три до пет месеца. По-добре е да не запарвате билките в термос - там водата е мъртва. По-добре е да използвате чайници. Може да пиете настойката и топла, и охладена. Но трябва да си я варите всеки ден, най-добре - сутрин (така приготвена може да я пиете през целия ден). Има и отровни плевели, но те също служат на хората - бучиниш, татул.

Те трябва да се накисват във водка и да се пият на капки. Има безвредни треви - като пачата трева, например. Има и слабо токсични билки като жълтурчетата, вратигата, пелина. От тях може да запарвате само по една чаена лъжичка на две чаши вряла вода.

Правило за варенето на корените

Най-ценни са корените в началото на пролетта, но може да се изкопаят и наесен. Репеят е двугодишно растение. Изкопавайте корените на едногодишни репеи, чиито листа са млади - този корен е най-силен.

А репеите със сухи листа и вече образувани плодчета са безполезни, те са отдали вече цялата си сила на цъфтежа. Може да си наберете плодчетата му, да си приготвите от тях отвара и да изплаквате болните си зъби - за облекчаване на болката. Корените се изкопават, измиват и подсушават.

Корените на репея са дебели, така че трябва да ги нарежете. Една супена лъжица изсушени, нарязани на ситно корени, се заливат с две чаши вряла вода. Оставете ги да врат на котлона десет минути.

Два часа запарвайте, прецедете и пийте по половин чаша, три пъти на ден, 10-15 минути преди хранене. Когато пиете лечебната настойка преди хранене, кръвта веднага я абсорбира и се разпространява по цялото тяло. Можете да пиете смес от корени на репей, троскот и глухарче в равни пропорции, или само един от корените: първата седмица - репей, втората - глухарче, третата - троскот.

Екипът на Edna.bg насърчава дискусиите по темите, за които пише. Изразете Вашата гледна точка, като се придържате към конкретната тема, използвате кирилица и избягвате писането само с главни букви! Модераторската политика на сайта е много стриктна и всякакви неуместни, обидни и не по темата коментари ще бъдат изтрити.

Коментирай

За да коментирате, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-новото от Edna.bg

Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта Edna.bg без разрешение е забранено.