Билката шизандра

Билката шизандра
Снимка: Thinkstock

Шизандрата или китайският лимонник е не само признато лечебно растение – билката е чудесен избор за декоративно растение. Освен че изглежда много интересно, има страхотен и силен аромат на лимон, който ще се носи в дома ви.

Шизандрата е ефикасна билка срещу доста неразположения – помага на хора, които страдат от захарен диабет, може да помогне за възстановяването на чернодробните клетки при преболедуван хепатит.

Билката помага и за успокояване на кашлицата при пневмонии – намалява отделянето на секрети от белите дробове, може да се приема и от хора, страдащи от астма. Не на последно място, китайският лимонник активира обмяната на веществата, повишава тонуса на организма, както и имунитета.

Различни изследвания са установили, че шизандрата помага и на хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания – усилва тонуса на сърцето и сърдечните съкращения, като увеличава тяхната амплитуда. Препаратите, които се предлагат и които съдържат тази билка, защитават тъканите на сърцето, които са увредени от дългото приемане на лекарства.

За стимулиране на сърдечно-съдовата система се препоръчват плодчетата на растението – да се изяждат няколко пресни плодчета два пъти дневно до обед. Ако не разполагате с такива, може да похапнете половин грам сушени плодове от шизандра.

Ако не сте намерили билката, можете да си купите готова настойка от нея или етерично масло – тях приемайте отново до обяд, а дозата е по 25 капки два пъти на ден.

От семената на билката можете да си приготвите спиртен извлек. За целта са необходими 50 г. плодчета, които се смилат (може и да се счукат) добре, след което към тях се прибавят и 250 г. алкохол.

Оставяте съда с тази смес за две седмици на тъмно място. След като минат дните, прецедете сместа и започнете да приемате по 20 до 30 капки – слагат се в чаша вода и се пият преди хранене.

Извлекът е подходящ за хора, които страдат от безсъние, сърцебиене, виене на свят, отслабена памет и раздразнителност. Тази смес не се препоръчва на бременни, хора, които имат високо кръвно налягане или епилепсия.

Запарката от шизандра се приготвя с ½ ч.л. счукани плодчета, които се заливат с 250 или 500 мл. вряща вода. Дозата се изпива за един ден.

Не е препоръчително да се използва от деца или от бременни жени – за по-голяма сигурност, посетете специалист, който да определи дозата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти