Създадено за ACIBADEM

Бялата раса е застрашена от изчезване?

Аджибадем Сити Клиник
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

В днешни дни се осъществяват многобройни проучвания и изследвания, свързани с размножаването на човека като най-висша жива форма на Земята и почти всеки анализ завършва с извода, че имаме не само най-сложния процес на репродукция, но и най-трудния.

Някъде нещо в този процес започва да се „бъгва“ все по-често и по-често,и все по-сериозно, довеждайки до невъзможността за спонтанно забременяване, а това от своя страна изисква намесата на акушер-гинеколози с репродуктивна насоченост, биолози, учени и специалисти в областта на асистираните репродуктивни техники и технологии.

Аджибадем Сити Клиник
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

От доклади и изследвания на Световната Здравна Организация (СЗО) става ясно, че между 50-80 милиона двойки по света страдат поради една или друга причина от безплодие. Проучване на Еврейския университет в Йерусалим стига до извода, че процентът на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намалял с 50-60% между 1973 г. и 2011 г.

Изненадващо, проучването, в което са анализирани данните за броя на сперматозоидите на 42 935 мъже, не е установило спад в броя на сперматозоидите при мъже от Азия, Африка и Южна Америка, въпреки че има ограничени данни от тези области.

бременност
Снимка: Thinkstock

„Логичният извод от тази картина е, че силно развитите срани, в сравнение с държавите от Третия свят, се населяват от вече стерилни мъже поради рязко нарасналата урбанизация, динамичния начин на живот, съпътстван от повишено количество на осъзнат и неосъзнат стрес и сериозно замърсяване на градския въздух и околната среда с токсини и радиация“, обяснява Владимир Стайков, ембриолог в Центъра за асистирана репродукция към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и доктор по биология.  

По думите му причините за постоянно или временно увреждане на репродуктивните функции на съвременния мъж могат да бъдат най-разнообразни: аномалии в анатомията на репродуктивните органи, претърпени възпаления, травми, удари или усуквания на тестисите, варикоцеле, обструкция на еякулаторните пътища, рак на тестисите или простата и последваща лъче- и/или химиотерапия, високи нива на ДНК повреди в сперматозоидите, хормонален дисбаланс, генетични фактори, излагане на радиация или топлина, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици, стероиди и анаболи, инфекциозни заболявания или сексуална дисфункция.

Аджибадем Сити Клиник
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Всички тези фактори провокират и будят интереса на голям брой учени и изследователи, както и на лекари и биолози от различни клиники по света за разработване на нови, модерни и още по-надеждни методи за селекция и оценка на мъжките репродуктивни клетки (сперматозоиди), чрез които да се постигне още по-висок процент успеваемост в асистираната репродукция.

„Нашият екип прилага например специална микрофлуидна технология (микро чип) за подбор на най-добрите сперматозоиди по метод най-близък до естествения“ – дава пример Стайков – „Инсталирали сме и последен модел микроскоп, който ни дава възможност да видим сперматозоидите триизмерно, с увеличение до 100 пъти, и да подберем най-качествените“.

Аджибадем Сити Клиник
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

При близо 40% от бездетните двойки стерилитетътсе дължи на проблеми при мъжа – т. нар. „мъжки фактор. Владимир Стайков изчислява, че ако изследването на Йерусалимския университет стъпва на коректна научна основа и тази тенденция се запази, вероятно някъде през 2060-2070г., мъжете от бързо развиващите се страни по света ще бъдат засегнати от репродуктивни проблеми в огромен мащаб. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти